cookie-og-privatlivspolitik
For to år siden var der endnu engang udfordringer med store oversvømmelser blandt andet her ved Sakskøbing Å i forlængelse af Sakskøbing Fjord.
For to år siden var der endnu engang udfordringer med store oversvømmelser blandt andet her ved Sakskøbing Å i forlængelse af Sakskøbing Fjord.
Foto: Claus Hansen

Saxkjøbing Avis

Trykket på startknappen for sluseprojekt øges

Økonomiudvalget har besluttet at støtte etableringen af den kommende kystsikring i Sakskøbing med fem millioner kroner
23. januar 2021 kl. 06:42 Af Kim Møller Pedersen

Annonce
FAKTA
Sakskøbing Højvandssikring eller Sakskøbing Kystbeskyttelse er et projekt, hvor der etableres en sluse ved havneindløbet til Sakskøbing. Slusen kan lukkes, når der er høj vandstand og risiko for oversvømmelse. På alle andre tidspunkter vil slusen være åben.
Både anlæg og vedligeholdelse af slusen betales af lodsejerne. I dette tilfælde er lodsejerne både private borgere, virksomheder og Guldborgsund Kommune. Afhængig af, om der er tale om en bolig med eller uden kælder, en erhvervsejendom, et etagebyggeri eller andet, ligger de årlige bidrag for lodsejerne mellem knap 1.500 kroner og op til 19.500 kroner om året.

SAKSKØBING Veje og anlæg skal sikres, og det skal være slut med oversvømmelser i Sakskøbing. Sådan lyder begrundelserne for den beslutning, som medlemmerne af økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune tog forleden i forhold til at støtte etableringen af den kommende kystsikring i Sakskøbing med et ekstraordinært millionbeløb.

Som omtalt i Folketidende i december var det først medlemmerne i teknik-, miljø- og ejendomsudvalget, der blev enige om, at sluseprojektet kaldet Sakskøbing Højvandssikring eller Sakskøbing Kystbeskyttelse skulle have et ekstraordinært kommunalt anlægsbidrag på fem millioner kroner inklusive moms.


Millionbeløb ligger fast

Det er præcis dette beløb - fem millioner kroner - som medlemmerne af økonomiudvalget ligeledes tilsluttede sig i forhold til at angive og beslutte størrelsen på det ekstraordinære kommunale anlægsbidrag, der en stor del af 2020 blev vendt og drejet på den lokalpolitiske dagsorden.

Selve sluseprojektet har været mange år undervejs. Og stadig er der da heller ikke trykket på den endelige startknap for det projekt, som med udgangspunkt i Sakskøbing Fjord skal sørge for at sikre Sakskøbing by mod de oversvømmelser, der gennem mange år har hærget og skadet især de havnenære omgivelser.

Alene siden 2006 har havneområdet i Sakskøbing været oversvømmet seks gange, og sandsynligheden for hyppige oversvømmelser stiger.

Annonce

- Der er mange steder i Guldborgsund, hvor vi oplever oversvømmelser, når vandstanden stiger omkring os. Sakskøbing er dog i en særlig situation, når det gælder oversvømmelser, hvor også væsentlige og ret omfattende kommunale anlæg i havneområdet bliver oversvømmet og ødelagt, herunder vejsystemer og havneanlæg. Alle borgere i Sakskøbing og omegn er dybt afhængige af den infrastruktur, ligesom der er meget ringe eller umulige beredskabsforhold under en oversvømmelse. Derfor har vi som økonomiudvalg besluttet, at vi helt ekstraordinært kan give et tilskud til etableringen af slusen, siger borgmester John Brædder, der er formand for økonomiudvalget.

Etableringen af sluseanlægget er vurderet til at koste godt 20 millioner kroner, som oprindeligt forudsattes lånefinansieret og afdraget af lodsejerne. Guldborgsund Kommune giver således et ekstraordinært bidrag på fem millioner kroner til selve etableringen af slusen og reducerer lånebeløbet og de årlige bidrag for den enkelte lodsejer. De resterende cirka 15 millioner kroner betales af lodsejerne selv. Her er Guldborgsund Kommune samtidig også lodsejer af flere matrikler, og udover etableringstilskuddet vil kommunens bidrag udgøre cirka 100.000 kroner om året. Dermed bliver kommunen også den største bidragyder af alle lodsejere.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Saxkjøbing Avis":
Annonce
ANNONCE