cookie-og-privatlivspolitik
Udlejning kan finansierer sommerhuskøb.
Udlejning kan finansierer sommerhuskøb.
Foto: Privat

Saxkjøbing Avis

Udlejning finansierer sommerhuskøb

Sommerhusejere på Lolland og Falster skal kun udleje deres feriebolig i få måneder for at kunne bruge det selv kvit og frit resten af året. Det viser Nordea Kredits beregninger af, hvor mange uger sommerhuset skal udlejes for at dække alle faste omkostninger.
14. maj 2021 kl. 06:02 Af Saxkjøbing Avis

FAKTA
Beregningerne tager udgangspunkt i et sommerhus på 80 kvadratmeter i alle landsdele. Det finansieres med et afdragsfrit realkreditlån, hvor de 60 procent er finansieret i sommerhuset, og de 40 procent er fundet i friværdien på familiens helårsbolig.
Udlejningsprisen er sat til 4.000 kroner om ugen. Det skattemæssige fradrag udgør 11.700 kroner i 2021, hvis man selv udlejer, og 42.700 kroner, hvis et bureau står for arbejdet. I beregningerne er der taget udgangspunkt i, at ejeren selv står for udlejningen.
Finansieringsomkostninger, grundskyld og ejendomsværdiskat, kontingent til ejerforening, renovation og basal vedligeholdelse er medregnet og kan variere.
Kilde: Nordea Kredit

LOLLAND - På Lolland og Falster skal et gennemsnitligt sommerhus på 80 kvadratmeter lejes ud i 14 uger for at dække de faste omkostninger, hvis huset er finansieret med et fastforrentet lån uden afdrag. Et lån med variabel rente vil bringe antallet ned på 11 uger.

"I øjeblikket kræver det kun få måneders udlejning for at få dækket de faste omkostninger til sommerhuset. Det er gode nyheder til sommerhusejerne, som endnu hurtigere end tidligere kan få finansieret udgifterne til deres feriebolig," siger Dennis Frederiksen, der er indehaver af danbolig på Lolland, Falster og Vestsjælland.


Billigere i dag

Da markedet toppede tilbage i 2008, skulle et sommerhus på Lolland og Falster lejes ud i 31 uger ved fast rente og 27 uger ved variabel rente for at finansiere købet. Set i et historisk perspektiv er det derfor væsentligt billigere at købe et sommerhus med udlejning for øje i dag.

"De rekordlave renter på realkreditlån og forbedrede vilkår for både belåning og udlejning gør det hurtigere at få dækket omkostningerne til sommerhuset. Sommerhusejere skal derfor udleje i kortere tid for at få regnestykket til at gå i nul," siger Dennis Frederiksen, der er indehaver af danbolig på Lolland, Falster og Vestsjælland.

Der er forskel på antallet af udlejningsuger i de forskellige dele af landet. I Østsjælland skal sommerhuset lejes ud i 11 uger, hvis lånet er med variabel rente. På Bornholm kræver det 13 uger, men det i Nordsjælland kræver 15 ugers udlejning for at finansiere det fuldt og helt.

Annonce

Udlejning som supplement

Rekordmange danskere har det seneste år valgt at købe et sommerhus og bruge det som fristed under coronanedlukningen. Tanken om sommerhusidyl med familie og venner er fristende, men sommerhuskøb med udlejning for øje er kræver også tid og arbejde.

"Udlejning kan være et fint supplement til at dække de faste omkostninger, men man skal huske på, at der også er arbejde forbundet med det, og at der ikke er garanti for, at man kan udleje sommerhuset så meget, som man selv ønsker," siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit og tilføjer:

"Efterspørgslen efter sommerhuse er desuden størst om sommeren og i skolernes ferie, hvor man måske også selv gerne vil bruge huset. Det anbefales derfor, at sommerhuskøbet først og fremmest er med ønske om at bruge det selv."KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Saxkjøbing Avis":
Annonce
ANNONCE