cookie-og-privatlivspolitik
Og så lykkedes det med hiv og sving og lidt tålmodighed at få løftet sløret for Sakskøbings nye vartegn - en fåresaks.

4

Billeder

Og så lykkedes det med hiv og sving og lidt tålmodighed at få løftet sløret for Sakskøbings nye vartegn - en fåresaks.
Foto: Jan Knudsen

Saxkjøbing Avis

Verdens største saks er på plads

Sakskøbings nye vartegn indviet.
17. december 2021 kl. 06:00 Af Kim Møller Pedersen

SAKSKØBING Der blev hevet og flået i den grønne presenning, og til sidst lykkedes det. Byrådsmedlem Martin Lohse (L) havde fået æren af at "klippe snoren" eller måske rettere hive i presenningen ved lørdagens indvielse af Sakskøbings nye vartegn, og den fåresaks-lignende 3,62 meter høje bykunst kom heldigvis ud i lyset.

Forinden var der dog lige afsat tid til blandt andet en indvielsestale af Inge Pilt Nielsen, som er en af de frivillige kræfter i projektgruppen.

- Det første bekendtskab er fra cirka 1330, hvor saksen er trykt på en mønt under Grev Johan den Milde, formodentlig da han fik Lolland i pant, lød det fra Inge Pilt Nielsen.

De nævnte ord fra indvielsestalen om baggrunden for den fåresaks, der både indgår i Sakskøbings byvåben og altså nu også på Sakskøbings nye "byport" af vandtårn på den ene side og kæmpe fåresaks på den anden side af Nystedvej, var stort set det eneste, som avisens udsendte (og en hel del andre, red.) fik hørt af Inge Pilt Nielsens tale.

Det skyldtes formentlig forbibrummende biler og og vedvarende vindsus, der tilsammen gjorde, at det var nødvendigt at opsøge de håndskrevne talepapirer efter indvielsen.

Annonce

Dem havde Inge Pilt Nielsen heldigvis intet imod at dele med avisens læsere, og derfor kan det også her fortælles, at Sakskøbings velkendte fåresakse-motiv er set på en speciel mønttype, der altså blev slået, som det hedder, under Grev Johan den Milde omkring år 1330.

Formentlig er denne "sakse-mønt" slået under førnævnte greve, efter at denne i 1328 for 10.000 mark sølv fik Lolland i pant. I pantsætningsaftalen indgik udtrykkelig retten til den specielle mønt i Sakskøbing. Sådan startede historien om fåresaks og bynavn formentlig op, og den er foreløbig nu endt med en kæmpe fåresaks og en ansøgning om optagelse i Guinness World Records. I forhold til sidstnævnte er der stadig ikke helt endegyldig afklaring på den sag, for det tager lang tid, før en kæmpesaks kan få officielt plads i den kendte rekordbog. Men hvad betyder lidt ventetid, når man har været en del af Sakskøbings historie - først som helt lille på en mønt og nu stor som skulptur - i næsten 700 år?KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Saxkjøbing Avis":
Annonce
ANNONCE