cookie-og-privatlivspolitik
Ministerium at kun en ændring af anlægsloven kan få Frederiks IXs bro til at klappe i for evigt. Arkivfoto
Foto: Anders Knudsen

Skinner og veje

Ministerium holder stadig fast i klapbro

Der skal en ændret anlægslov til, hvis Frederik IX’s bro skal klappe i for evigt.
03. januar 2020 kl. 07:21 Af Margit Olsen

Annonce

Det kom som et chok, da Guldborgsund Kommune kort før jul kunne meddele, at Sund & Bælt ville lukke for gennemsejlingen ved Frederik IX’s bro over Guldborgsund ved Nykøbing, som følge af opgraderingen af jernbanen mellem Ringsted og Rødbyhavn i forbindelse med Femernforbindelsen.

Overraskelsen var ikke mindst stor, fordi der stå i anlægsloven for byggeriet af Femern Bælt forbindelsen, at klapbroen, som skal udvides med endnu et jernbanespor og skal forblive klapbro til glæde for de mange sejlere, som hver år sejler i Guldborgsund.

I Transport- og Boligministeriet fastholder man indtil videre at anlægsloven med en klapbro ikke er til diskussion. Det slås fast i en mail til TV2 ØST.

- Transport- og Boligministeriet kan oplyse, at der ikke er truffet beslutning om at ændre den i anlægs- og driftsloven for Femern Bælt-forbindelsen med tilhørende landanlæg i Danmark angivne enkeltsporede jernbaneklapbro over Guldborgsund til en fast jernbanebro, lyder det i en mail fra ministeriet til TV2 Øst.

For at Sund & Bælt kan få ønsket om en fast bro opfyldt, skal et flertal i Folketinget derfor ændre anlægsloven.

- Før det i givet fald kan ske, skal der foreligge et beslutningsgrundlag med en nærmere beskrivelse af en fast jernbanebro. Et sådant beslutningsgrundlag foreligger ikke, skriver ministeriet i mailen.

TV2 Øst har spurgt to transportordførere i Folketinget. Og ingen af dem ønsker på nuværende tidspunkt at ændre anlægsloven.

- Som udgangspunkt ønsker vi at gennemføre det, som står i anlægsloven, nemlig, at der skal etableres en klapbro af hensyn til de sejlende, siger Kristian Phil Lorentzen, transportordfører for Venstre.

På modsatte fløj siger SFs transportordfører Anne Valentina Berthelsen, som er opvokset i Sakskøbing, at det overhovedet ikke er tilfredsstillende.

- Vil man gerne have beslutningen ændret, bliver man nødt til at give en solid begrundelse for hvorfor. Jeg ser frem til, at Sund & Bælt sender en begrundelse til ministeriet og ordførerne. Ellers kommer vi ikke til at ændre nogen anlægslov, siger Anne Valentina Berthelsen til TV2 Øst.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her