Annonce
Skinner og veje

Politikere klar til kamp for broklappen

Kong Frederik IX's Bro. Arkivfoto Foto: Anders Knudsen/arkivfoto

Byrådspolitikere i Guldborgsund Kommune vil ikke stiltiende acceptere Sund & Bælts udmelding omkring Frederik IX's Bro

NYKØBING Det kom som et chok for mange, også flere byrådspolitikere, da det tidligere på ugen kom frem, at Sund & Bælt har besluttet, at broklappen i Kong Frederik IX's Bro mellem Lolland og Falster skal lukkes i for evigt, når opgraderingen af jernbanen til og fra Femern Bælt er færdig.

Hidtil - og det er også det, der stadig står i anlægsloven til Femern-projektet - har det nemlig været planen, at broen over sundet skal være forsynet med en broklap, der kan åbnes og lukkes af hensyn til skibstrafikken. Men nu er Sund & Bælt altså kommet på andre tanker og vil i stedet have en fast bro. I sidste ende bliver det Folketinget, der skal tage stilling til sagen, men blandt byrådspolitikerne i Guldborgsund Kommune tegner sig et billede af, at man er klar til at kæmpe for, at klappen ikke skal gå ned for evigt.

Folketidende har spurgt gruppeformændene i byrådet, hvad de siger til den nye situation og selve processen, og her er det småt med skulderklap til Sund & Bælt. Enhedslisten kalder processen udemokratisk og meldingen dybt kritisabel.

- Hvem har spurgt os i Guldborgsund? Hvem har lagt op til dialog og samarbejde? Udmeldingen kan kun læses som et dekret fra Sund & Bælt, som spænder ben for Guldborgsund Kommunes muligheder for at virkeliggøre egne udviklingsplaner jævnfør den nylig vedtagne kommuneplan. Enhedslisten har tidligere meldt nej tak til en fast bro og ja tak til en klapbro, og den holdning fastholder vi, siger listens byrådsmedlem Bente Lerche-Thomsen.

Simon Hansen (S) er heller ikke imponeret:

- Det kommer som en stor overraskelse for os, at klappen så at sige er gået ned for Sund & Bælt, og at de pludselig ikke længere vil lave en løsning, der gør, at broen kan åbnes.

- Hvis meldingen fra Sund & Bælt står til troende, så vil det få store konsekvenser for både lystbådehavnene og mange af de erhvervsdrivende i nærheden af lystbådehavnene, der vil gå glip af omsætning. De store konsekvenser, det vil have for Guldborgsund Kommune, at broklappen ikke kan åbnes, må vi synliggøre overfor Sund & Bælt og håbe, at de indser, hvor indgribende deres beslutning er overfor borgere, turister og erhvervsdrivende i Guldborgsund Kommune, siger Simon Hansen.

SF's Annemette Schønberg Johnsen er også overrasket og mener, at den nye melding rejser mange spørgsmål. Hun og SF vil på den ene side gerne have mere gods flyttet fra veje til jernbaner og satse på hurtigere tog og mere effektiv jernbanedrift, men på den anden side vil de også gerne tilgodese sejladsen.

- Nu er det bare om at smøge ærmerne op, få lagt en strategi og gå i samarbejde med Sund & Bælt for at finde de bedste løsninger for fremtidens samlede trafik over og under broen, mener hun.

I Guldborgsundlisten er gruppeformand Jens Erik Boesen noget mere afvisende over for meldingen fra Sund & Bælt.

- Det kan vi i Guldborgsundlisten ikke på nogen måde acceptere. Guldborgsund har altid været et markant gennemsejlingsfarvand mellem Lolland og Falster, og det skal det vedblive med at være. Guldborgsund Kommune gør i disse år en stor indsats for at udvikle sejlerturismen og blandt andet Vegvisir Race viser, at der er et stort potentiale på dette område, siger Jens Erik Boesen.

Venstres gruppeformand, Ole K. Larsen, er heller ikke begejstret og fastslår, at en lukning vil have store gener for sejlerturismen. Men han tilføjer, at man fra Venstres side er villige til at indgå i forhandlinger om en eventuel økonomisk kompensation til kommunen.

- Derfor ønskede vi også at indgå i forhandlinger om et konkret tilbud, da sagen senest var oppe for et halvt år siden. Desværre kom nogle byrådsmedlemmer med nogle meget bombastiske udmeldinger mod projektet, som umuliggjorde at indgå i sådanne forhandlinger, siger Ole K. Larsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra René Christensen (DF).

  • Kong Frederik IX's Bro. Arkivfoto Foto: Anders Knudsen/arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Minister i vildrede: "Hvad er det, Lolland vil?"

Guldborgsund

Brand i ejendom: - Den var godt udviklet, da vi ankom

Sport

Afklapsning på banen: Men Birgit, Jessica, Tine og Trine var med til rekordens aften

Erhverv

Nyt stort underskud i Coop: 717 millioner i minus!

Guldborgsund

Camillas umulige kamp: 300 har takket nej

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Frygter for idyllen: Overraskede, kede af det og indignerede

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Indland

Forventer flere kraftige brag omkring udbrændt Børsen

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Annonce
Annonce
Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret