Annonce
Skinner og veje

Statistik: Få arbejdsulykker på brobyggeri

Foto: Anders Knudsen, arkivfoto

Selvom antallet af påbud i forbindelse med byggeriet af den nye Storstrømsbro har passeret 100, så er antallet af ulykker lavere end i resten af bygge- og anlægssektoren.

Byggeriet af den nye Storstrømsbro mellem Falster og Masnedø har flere gange været i både Arbejdstilsynets og mediernes søgelys, fordi forholdene på byggepladsen ifølge Arbejdstilsynet og Fagbladet 3F har ført til over 100 sager om brud på arbejdsmiljøloven.

Men kigger man på antallet af arbejdsulykker på byggepladsen, så ser billedet en smule anderledes ud.

Ifølge en pressemeddelelse fra brobyggeriets totalentreprenør Storstroem Bridge Joint Venture (SBJV) blev der i løbet af de 680.569 timer, der blev arbejdet på brobyggeriet i 2019, registreret syv arbejdsulykker, som resulterede i sygefravær og derfor indgår i ulykkesstatistikken.

På landsplan sker der ifølge pressemeddelelsen gennemsnitligt 25,4 ulykker pr. million arbejdstimer i bygge- og anlægsbranchen. På Storstrømsbro-byggeriet var det tilsvarende tal i 2019 11,4 ulykker.

- Der er helt berettiget stor offentlig interesse for arbejdsmiljøet på vores byggeplads. Vi er derfor glade for, at tallene for 2019 bekræfter, at vi har et meget lavt antal arbejdsulykker i 2019.

- Faktisk har vi mindre end halvt så mange arbejdsulykker som for andre tilsvarende arbejdspladser i Danmark – og heldigvis ingen alvorlige skader – og jeg mener derfor, at tallene bekræfter, at vi driver en sikker arbejdsplads, siger Emanuele Lancellotti, som er ansvarshavende direktør for SBJV, i pressemeddelelsen.

Af de over 100 påbud, som Arbejdstilsynet altså har udstedt til brobyggeriet, blev der sidste år udstedt 80 strakspåbud, hvoraf fem var så alvorlige, at det udløste bøder til SBJV eller en underentreprenør.

- Vi har et meget konstruktivt samarbejde med Arbejdstilsynet, og der er ingen tvivl om, at deres råd og vejledning i 2019 har været en vigtig bidragyder til at holde antallet af ulykker på under halvdelen af landsgennemsnittet, siger Peter Nordstrøm, som er arbejdsmiljøchef for SBJV, i pressemeddelelsen.

- Vi uddanner fortsat vores egne medarbejdere og underentreprenører, og det sker efter et interaktivt undervisningssystem, som vi har udviklet i samarbejde med Rambøll.
- Herudover kommer vores toolbox-undervisning, som er skabt i samarbejde med det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Derudover holder vi kaffemøder hver 14. dag med formændene på byggepladsen med fokus på særlige indsatsområder, tilføjer han.

Ambitionen for totalentreprenøren i 2020 er, at man vil have færre myndighedpåbud og fastholde samme lave antal arbejdsulykker.

- Vi tager alle påbud alvorligt og ser dem som et tegn på, at der er plads til forbedring. Omvendt viser vores få arbejdsulykker i 2019 også, at debatten om et sikkert arbejdsmiljø skal nuanceres. Man kan ikke konkludere, at mange påbud viser, at arbejdspladsen er "farlig". Omvendt er SBJV meget bevidste om, at man heller ikke kan konkludere, at arbejdspladsen er "sikker" på trods af få ulykker.

- Et sikkert arbejdsmiljø handler om en systematisk arbejdsindsats hver dag, og vi mener vi er godt på vej, siger ansvarshavende direktør Emanuele Lancellotti.

  • Foto: Anders Knudsen, arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
112

Efter voldsomt overfald: Politiet kommer med nyt om 15-årig drengs tilstand

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Guldborgsund

Jyder tabte i Højesteret: Guldborgsund Kommune vinder strid om millioner

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Annonce
Annonce
112

National politienhed ransager på Falster: Sag af særlig grov karakter

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen

Lolland

Fingrene væk! Turister vader ind og smadrer marken