cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Anders Knudsen, arkivfoto

Skinner og veje

Statistik: Få arbejdsulykker på brobyggeri

Selvom antallet af påbud i forbindelse med byggeriet af den nye Storstrømsbro har passeret 100, så er antallet af ulykker lavere end i resten af bygge- og anlægssektoren.
06. marts 2020 kl. 07:25 Af Jakob Poulsen

Annonce

Byggeriet af den nye Storstrømsbro mellem Falster og Masnedø har flere gange været i både Arbejdstilsynets og mediernes søgelys, fordi forholdene på byggepladsen ifølge Arbejdstilsynet og Fagbladet 3F har ført til over 100 sager om brud på arbejdsmiljøloven.

Men kigger man på antallet af arbejdsulykker på byggepladsen, så ser billedet en smule anderledes ud.

Ifølge en pressemeddelelse fra brobyggeriets totalentreprenør Storstroem Bridge Joint Venture (SBJV) blev der i løbet af de 680.569 timer, der blev arbejdet på brobyggeriet i 2019, registreret syv arbejdsulykker, som resulterede i sygefravær og derfor indgår i ulykkesstatistikken.

På landsplan sker der ifølge pressemeddelelsen gennemsnitligt 25,4 ulykker pr. million arbejdstimer i bygge- og anlægsbranchen. På Storstrømsbro-byggeriet var det tilsvarende tal i 2019 11,4 ulykker.

- Der er helt berettiget stor offentlig interesse for arbejdsmiljøet på vores byggeplads. Vi er derfor glade for, at tallene for 2019 bekræfter, at vi har et meget lavt antal arbejdsulykker i 2019.

- Faktisk har vi mindre end halvt så mange arbejdsulykker som for andre tilsvarende arbejdspladser i Danmark – og heldigvis ingen alvorlige skader – og jeg mener derfor, at tallene bekræfter, at vi driver en sikker arbejdsplads, siger Emanuele Lancellotti, som er ansvarshavende direktør for SBJV, i pressemeddelelsen.

Af de over 100 påbud, som Arbejdstilsynet altså har udstedt til brobyggeriet, blev der sidste år udstedt 80 strakspåbud, hvoraf fem var så alvorlige, at det udløste bøder til SBJV eller en underentreprenør.

- Vi har et meget konstruktivt samarbejde med Arbejdstilsynet, og der er ingen tvivl om, at deres råd og vejledning i 2019 har været en vigtig bidragyder til at holde antallet af ulykker på under halvdelen af landsgennemsnittet, siger Peter Nordstrøm, som er arbejdsmiljøchef for SBJV, i pressemeddelelsen.

- Vi uddanner fortsat vores egne medarbejdere og underentreprenører, og det sker efter et interaktivt undervisningssystem, som vi har udviklet i samarbejde med Rambøll.
- Herudover kommer vores toolbox-undervisning, som er skabt i samarbejde med det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Derudover holder vi kaffemøder hver 14. dag med formændene på byggepladsen med fokus på særlige indsatsområder, tilføjer han.

Ambitionen for totalentreprenøren i 2020 er, at man vil have færre myndighedpåbud og fastholde samme lave antal arbejdsulykker.

- Vi tager alle påbud alvorligt og ser dem som et tegn på, at der er plads til forbedring. Omvendt viser vores få arbejdsulykker i 2019 også, at debatten om et sikkert arbejdsmiljø skal nuanceres. Man kan ikke konkludere, at mange påbud viser, at arbejdspladsen er "farlig". Omvendt er SBJV meget bevidste om, at man heller ikke kan konkludere, at arbejdspladsen er "sikker" på trods af få ulykker.

- Et sikkert arbejdsmiljø handler om en systematisk arbejdsindsats hver dag, og vi mener vi er godt på vej, siger ansvarshavende direktør Emanuele Lancellotti.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her