cookie-og-privatlivspolitik
15.01.2020.-Begyndelsen af bygningen af den nye StorstrømsBro. Her er støbningen af de første 2 bropiller fra Falstersiden.
(Foto: Flemming Keith Karlsen)
Efter flere sager, skal en arbejdsgruppe nu kigger nærmere på sikkerhed ved store anlægsarbejder.
Foto: Flemming Keith Karlsen

Skinner og veje

Storstrømsbro: Ministre vil bekæmpe farligt arbejdsmiljø

Arbejdsgruppe skal udmønte sig i en række konkrete forslag til at forbedre arbejdmiljøet på store offentlige anlægsprojekter.
13. februar 2020 kl. 12:22 Af Citathistorie

Der har været så omfattende problemer med arbejdsmiljøet på byggeriet af den nye Storstrømsbro, at to ministerier nu lancerer et særligt tiltag for at undgå en gentagelse på fremtidige megabyggerier, skriver Fagbladet 3F.

Det er beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og transportminister Benny Engelbrecht (S), der står i spidsen for en arbejdsgruppe, som allerede til april skal udmønte sig i en række konkrete forslag til at forbedre arbejdmiljøet på store offentlige anlægsprojekter.

“I forbindelse med byggeriet af Storstrømsbroen har der ad flere omgange været konstateret en række udfordringer med arbejdsmiljøforholdene. På den baggrund har beskæftigelsesministeren og transportministeren besluttet at nedsætte en tværgående arbejdsgruppe, som skal samle erfaringerne fra store infrastruktur- og byggeprojekter, og afdække, hvad der kan gøres for at undgå lignende situationer i fremtidige store infrastruktur- og byggeprojekter”, lyder det i kommissoriet til arbejdsgruppen.

Professor i arbejdsmiljø ved Syddansk Universitet Peter Hasle hilser den nye arbejdsgruppe velkommen.

- Det er en rigtig god idé. Der er mange store infrastrukturprojekter på vej, og det er byggerier med en høj ulykkesrisiko, men som samtidig har så store ressourcer, at de kan være med til at vise vejen og sætte en ny standard for hele byggebranchen, siger professoren til Fagbladet 3F.

Annonce

Det var Fagbladet 3F, der i oktober sidste år begyndte at afdække de livsfarlige arbejdsforhold på Storstrømsbroen, hvor Arbejdstilsynet i skrivende stund har reageret med mere end 100 anmærkninger om alvorlige brud på arbejdsmiljøloven.

Arbejdsgruppen får deltagelse af Arbejdstilsynet og store offentlige bygherrer som Vejdirektoratet, Bygningsstyrelsen, Banedanmark og ikke mindst Sund & Bælt og datterselskabet Femerns A/S, der skal stå for opførelsen af Femern-tunnelen, der bliver Danmarks største anlægsprojekt nogensinde.

Enhedslistens Christian Juhl ser frem til arbejdsgruppens anbefalinger til april.

- Jeg er glad for, at ministeren tager det alvorligt, og at han vil arbejde for en hurtig løsning. Det er min forhåbning, at det vil føre til nogle konkrete tiltag, så vi kan sikre et tåleligt arbejdsmiljø og gøre en forskel for de mennesker, der skal bygge vores fælles sygehuse og broer i fremtiden, siger Christian Juhl.

Også Lennart Damsbo-Andersen, Socialdemokratiets medlem af Beskæftigelsesudvalget, ønsker nogle skarpe krav til de store entreprenørselskaber, der vinder offentlige udbud i Danmark.

Annonce

- Ligesom vi stiller krav til virksomheder om at tage lærlinge og undgå social dumping, kan vi kræve, at firmaerne skal kunne dokumentere, at de kan leve op til nogle krav om arbejdsmiljø. Det kan for eksempel være ved at se på firmaernes historik fra vores nabolande og blackliste de firmaer, der har en dårlig historik, siger Lennart Damsbo-Andersen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

ANNONCE