cookie-og-privatlivspolitik

Sponseret

Annonce: Derfor får du åreknuder, og sådan slipper du af med dem

Du får åreknuder, når dine veneklapper holder op med at fungere, som de skal.
28. maj 2018 kl. 14:05 Af Annonce

Annonce

Vener er større blodkar, som fører blodet fra dine lemmer tilbage til hjertet. For at sikre at blodet løber den rigtige vej, er der i venerne små ventiler, som styrer blodets retning. Disse ventiler bliver også kaldt veneklapper, og bliver de svækket eller ødelagt, kan de ikke længere styre blodet i den rigtige retning. Blodet kan derfor løbe i den modsatte retning, og sker dette i benene, vil det blive meget synligt i form af snoede, bulende, mørke blodårer.

Ældre mennesker er tilbøjelige til at få åreknuder, fordi deres kroppe er svækkede som følge af alderdom. Derfor er det naturligt, at deres veneklapper er svækkede, og af samme grund kan åreknuder ofte ses på benene af ældre mennesker.
Du kan også være arveligt disponeret for at få åreknuder. Ved du, at der er flere i din familie, som har åreknuder, er der også en chance for, at du selv får dem en dag.
Gravide kvinder er også tilbøjelige til at få åreknuder. Under graviditeten bliver kvindens blodvolumen øget, mens blodgennemstrømningen fra hendes ben til bækken mindskes. Den gravide krop sørger for denne konstellation automatisk og det for at støtte fosterets vækst. Konsekvensen bliver så, at moderen risikerer at få åreknuder.

Du kan ikke forhindre åreknuder men forebygge dem
Det er meget svært at styre, hvorvidt man får åreknuder eller ej. Selv om man ikke kan forudse, om man vil få dem en dag, kan man dog tage nogle forbehold for at mindske risikoen for, at de opstår.
Er du overvægtig, bør du tabe dig, så du ikke overbelaster dine ben og venerne i dem. Ved at tabe dig mindsker du derved trykket i dine ben og risikoen for at få åreknuder.
Har du et job, hvor du udfører megen stillesiddende eller stillestående arbejde, kan du prøve at bevæge dig i ny og næ, så der kommer gang i blodomløbet, og så trykket i benene og venerne fordeler sig. Har du haft en dag, hvor du har gået, stået eller siddet meget, kan du derhjemme hæve benene, så blodet ikke samler sig nederst i benene.
Regelmæssig og rolig motion hjælper dig til en sund blodcirkulation og forebygger samtidig åreknuder. Intens motion kan få blodet til at pumpe igennem, men det kan faktisk også øge blodtrykket i benene og medvirke til, at åreknuderne opstår.
Der er en række ting, som du selv kan gøre for at undgå åreknuder. Men skulle det ske, at du alligevel bliver ramt af åreknuder, kan du godt få dem fjernet smertefrit og samtidig opnå et langvarigt resultat.

Behandling af åreknuder behøver ikke gøre ondt
Moderne lægevidenskab og nye teknologier har gjort det muligt at fjerne åreknuder, uden at det gør ondt, og uden at du skal være sengeliggende i flere dage efter behandlingen.
Før du kan blive behandlet, skal du først gennemgå en forundersøgelse. Dette er for at vurdere, hvilken behandlingsform vil være bedst egnet i din situation. Under forundersøgelsen vil behandleren kigge på, hvor de generende åreknuder ligger, og om de rent faktisk er årsag til ubehaget på benene. Forundersøgelsen foregår nænsomt og smertefrit, da der bliver anvendt ultralyd til at skanne ben og vener og til at lokalisere de defekte veneklapper.
Neden for får du et kort overblik over fire almindelige behandlingsformer, som ofte tages i brug ved fjernelse af åreknuder. Alle fire behandlingsformer er skånsomme, og patienter kan fortsætte deres daglige gøremål lige efter behandlingerne eller kort tid efter.

Laserbehandling
Her bliver åreknuden fjernet ved hjælp af laser. Først bliver der lagt lokalbedøvelse i benet, og dernæst varmer behandleren den beskadigede vene op med laser. Det får venen til at lukke, og bagefter fjerner kroppen selv den lukkede vene.

Biologisk lim
Ved denne metode bruger behandleren biologisk lim til at lukke den store vene, som er årsag til åreknuderne. Når venen er blevet lukket, vil den blive hærdet og derefter nedbrudt af kroppen.

Radiofrekvens
Bruger behandleren radiofrekvens, vil vedkommende først føre et tyndt kateter ind i venen gennem en kanyle. Herefter bliver kanylen varmet op med radiofrekvens, hvilket vil få venen til at gå til grunde. Som ved de andre behandlinger vil kroppen herefter selv skille sig af med den ødelagte vene.

Skumbehandling
Her får patienten sprøjtet medicinsk skum ind i de vener, som er årsag til åreknuderne. Herefter lukker venen af sig selv, og kroppen sørger selv for at skille sig af med den lukkede vene. Når det er gjort, vil behandleren fjerne de synlige åreknuder via ”mikrosnit”, som ikke behøver syning, og som ikke giver år.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Sundhedsvæsenet fodres med… 17. marts 2019 kl. 18.50

AF: MARTIN WOUTERS

så får tingsted å skylden 11. marts 2019 kl. 16.07

AF: JOHN WENNERWALD

Ligestilling på dagsordenen 10. marts 2019 kl. 22.38

AF: MARTIN WOUTERS

niels rasmussen sørge for… 07. marts 2019 kl. 16.59

AF: KNUD CHRISTIAN EILIF HANSEN

Fejl at kasserer i… 05. marts 2019 kl. 22.42

AF: JOHN WENNERWALD

Fælles selskabsskat – ja tak! 03. marts 2019 kl. 22.08

Annonce