Annoncørbetalt indhold

Annonce: Derfor skal du tænke dig godt om, når du downloader apps

Er du en af dem, der studser over, hvorfor du pludselig modtager Facebook-annoncer(sponseret link) fra en ny virksomhed, bare fordi du har været inde at besøge virksomhedens hjemmeside i din søgen efter et par nye jeans til dig selv eller et par sko til din datter?

Eller har du vænnet dig til, at du faktisk bliver overvåget i den digitale verden?
Selvom den nye GDPR-datalov er trådt i kraft for at beskytte os som forbrugere, er der stadig al mulig grund til at være kritisk og tænke dig godt om, inden du downloader nye apps. Læs med her og få vores tips til, hvad du især skal være opmærksom på.

Læs altid det, der står skrevet med småt
Vi har vænnet os til, at alt går hurtigt i dag. Og du kan måske nikke genkendende til, at du, når du er ved at hente en ny app, hurtigt klikker på ‘accepter betingelser’, så du kan komme videre med det, som du er i gang med. Uden faktisk at læse betingelserne.
Hvis du fremover tager dig tid til at læse betingelserne, inden du siger ja til download, kan det godt være, at du rent faktisk får mindre lyst til at hente den pågældende app ned på din telefon. For hvordan har du det egentlig med, at en app fra en vilkårlig virksomhed beder om tilladelse til at have adgang til dine SMS’er, dine billeder, dit kamera og din mikrofon på telefonen?

Slå tilladelser fra på din telefon
Kender du ikke denne funktion på din telefon, så spids ører. Den er gevaldig nyttig og særdeles vigtig, når det kommer til at fjerne de tilladelser, som de apps du har hentet ned, har til at bruge dine personlige oplysninger. Under indstillinger kan du administrere dine apps. Du kan klikke dig under hver enkelt app og slå tilladelser til eller fra.
Beder en lommelygte-app for eksempelvis om adgang til dine billeder eller dine SMS-beskeder, så tvivl ikke med at slå tilladelsen fra. For hvad har de at bruge den type af information om dig til? Brug din sunde fornuft og slå alle de tilladelser fra, som du er utryg ved. Det værste, der kan ske, er, at en app ikke længere virker på din telefon. Og måske du i virkeligheden kan leve lige lykkeligt uden?

Fjern de apps, som du ikke bruger
Gør dig selv den tjeneste at rydde op i dine apps. Gem kun dem, som du reelt set bruger, og dem, som du har tiltro til. Mange af os har en tendens til at hente alle de sjove apps ned, som vores venner og bekendte fortæller om. Men tænk dig lige om næste gang, du er ved at hoppe med på vognen og downloade en app, som du måske i virkeligheden aldrig kommer til at bruge. Så får du lov at holde dine private oplysninger lidt tættere på kroppen.

Vær skeptisk og brug din sunde fornuft
Selvom det måske lyder for listigt til at være sandt, så tænk altid over, hvad udbyderen af en app egentlig får ud af, at du downloader den. Betaler du ikke for den app, som du henter, kan du meget vel selv være den vare, der bliver solgt. Og det du betaler med, er adgangen til dine private oplysninger. For hvad får udbyderen ellers ud af, at du henter deres app?

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Folketidende og en annoncør.

Folketidendes uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Folketidendes nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Folketidendes øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens byline for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra vores uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.

  • asento-ann