cookie-og-privatlivspolitik

Sponseret

Annonce: Hvordan skal du se ud på jobbet?

Forskellige arbejdspladser har ofte forskellige dresscodes.
07. juni 2018 kl. 12:18 Af Annonce

Annonce

Mens nogle miljøer indbyder til afslappet streetwear, er det i andre mere almindeligt at møde op i jakkesæt og skjorte, når arbejdsklokken ringer ind. Det er altså meget forskelligt fra arbejdsplads til arbejdsplads, hvordan medarbejderne klæder sig og ser ud generelt.

Men hvordan skal du som dansk medarbejder så egentlig se ud? Og må din chef bestemme det? Det kan du blive lidt klogere på her, så du er forberedt, næste gang du søger job inden for en bestemt branche.

Dresscode på jobbet – din chef bestemmer
Ja, den er god nok. Din chef må gerne bestemme og indføre en dresscode på arbejdspladsen. Dog skal du gøres opmærksom på det allerede ved ansættelsen, så du er indforstået med påklædningspolitikken i virksomheden. Du er altså forpligtet til at bære det tøj, som din chef pålægger dig, hvis du har skrevet under på en kontrakt, hvor den særlige dresscode indgår i.

Chefen kan ligeledes bestemme, at du skal gå i et bestemt mærke eller lignende på jobbet. Det gælder typisk for butikker, der fører bestemte brands. Og på trods af at du ikke selv har frit valg på alle tøjhylder, kan udgifterne til tøjet stadig gå fra din egen pengepung. Dog kun så længe der ikke er tale om urimeligt høje beløb. Skal du arbejde i uniformer eller på anden måde iklæde dig tøj med logo på, er det din chef, der står for udgifterne til tøjet.

Tatoveringer, piercinger og vildt hår
For år tilbage blev vi advaret mod at tatovere os på synlige steder af frygt for, at det ville nedsætte vores muligheder for at få et arbejde. Sådan er det ikke helt længere. I dag er der nemlig ikke så strenge krav, når det kommer til tatoveringer, piercinger og vildt hår for den sags skyld. Så længe det ikke går helt over gevind.

De fleste arbejdspladser ser ikke skævt til tatoveringer på synlige steder, med mindre de er stødende, racistiske eller på anden måde diskriminerende. Men ligesom med dresscode kan chefen godt fastsætte retningslinjer for medarbejdernes personlige fremtoning og eksempelvis ’forbyde’ hår i vilde og unaturlige farver eller frisurer, der på anden vis skejer ud.

Kontor og lager er mere frisindet end butikker
Generelt er der større frihed på arbejdspladser som kontorer, lagre og lignende, når det kommer til påklædning og personlig fremtoning. Arbejder du i en butik eller har meget kundekontakt, eksempelvis som kørende sælger, er der typisk lidt strammere linjer, men i de fleste tilfælde vil et par smarte bikerjeans også være godkendte.

Når du kommer i kontakt med kunderne, er du mere up-front og skal repræsentere den virksomhed, som du arbejder for. Derfor er det ofte her vigtigere, at tøj og fremtoning matcher virksomhedens identitet og image.

Gode råd til jobsamtalen
Selvom en virksomhed ikke har noget imod diskrete, men samtidig synlige tatoveringer og piercinger, kan det være en god idé at dække dem til, hvis du skal til jobsamtale. På den måde kan du lettere afkode de retningslinjer, som virksomheden sætter for medarbejdernes personlige fremtoning.

Undersøg altid på forhånd den virksomhed, som du skal til samtale hos, så du har en idé om, hvilket tøj du skal iføre dig. Det er en stor del af førstehåndsindtrykket – og på den måde kan du undgå at møde op i et par lasede jeans og en kasket, mens chefen og den HR-ansatte selv sidder i sit stiveste puds til samtalen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Sundhedsvæsenet fodres med… 17. marts 2019 kl. 18.50

AF: MARTIN WOUTERS

så får tingsted å skylden 11. marts 2019 kl. 16.07

AF: JOHN WENNERWALD

Ligestilling på dagsordenen 10. marts 2019 kl. 22.38

AF: MARTIN WOUTERS

niels rasmussen sørge for… 07. marts 2019 kl. 16.59

AF: KNUD CHRISTIAN EILIF HANSEN

Fejl at kasserer i… 05. marts 2019 kl. 22.42

AF: JOHN WENNERWALD

Fælles selskabsskat – ja tak! 03. marts 2019 kl. 22.08

Annonce