cookie-og-privatlivspolitik

Sponseret

Annonce: Inspirerende undervisning kommer ikke af sig selv

Når du starter i skole, bliver du en del af et system, som har mange år på bagen og på godt og ondt bærer rundt på en masse traditioner.
27. april 2018 kl. 15:19 Af Annonce

Annonce

Traditioner, som på den ene side er skabt af selve skolen, og traditioner, som har at gøre med den helt specielle idé, at skolen ikke blot skal lære dig at læse og regne, men også gøre dig klar til at blive en aktiv medborger i det danske samfund. At være medborger handler blandt andet om at være i stand til at indgå i demokratiske processer i samfundet og have en forståelse for, hvordan samfundet i det hele taget hænger sammen.

Det er alle vigtige elementer, som spiller en stor rolle, når skolen skal være med til at skabe rummelige og dannede mennesker. Det dannede - eller dannelsen - skal du her forstå som en evne til at kunne reflektere over livet, og der er altså ikke tale om, at skolen skal lære børnene at spise pænt eller på anden måde spille en specifik rolle med hensyn til opdragelse, selvom den problematik også en gang imellem dukker op til overfladen.

God undervisning er også videnskab
Du kan sikkert huske en eller flere lærere fra din skoletid. Enten med glæde eller med frygt. God undervisning handler om, at mange forskellige delelementer skal indgå på en måde, der både tilgodeser eleven og faget. Hvis du eksempelvis skal undervise i biologi eller et andet naturvidenskabeligt fag, er der behov for, at du har adgang til laboratorieudstyr, som på bedste vis kan være med til at belyse og tydeliggøre de problemstillinger, som læreren præsenterer.
Det er nemlig ikke nok, at læreren er inspirerende og rar. Der skal også være mulighed for adgang til materialer og hjælpemidler, som kan hæve niveauet for undervisningen og gøre den så spændende som mulig. Når vi taler om naturvidenskab, handler det i høj grad om, at eleven har adgang til at kunne foretage forsøg. Sådan er naturvidenskabens præmis nemlig. At kunne påvise en hypotese gennem et forsøg er eksempelvis en metode, som eleven vil støde på igen og igen. Det skal den gode underviser i naturvidenskab kunne formidle videre. Og eleven skal have mulighed for at afprøve hypoteser i virkeligheden.

Hvor skal folkeskolen hen?
Den danske folkeskole er til tider under hårdt pres, og både politikere, forældre og almindelige meningsdannere har altid et og andet at skulle sige. Der er lavet undersøgelser, som viser, at danske elever er dårligere til at læse end andre nationaliteter, og lærernes arbejdsforhold undergår også i disse år store ændringer, som har ført til utilfredshed. Alligevel er de fleste børn glade for at gå i skole.

Og uanset om du er forælder, politiker eller lærer, bør du bruge dine kræfter på at sørge for, at de danske elever får de bedste muligheder for både at uddanne og danne sig. På den måde kan vi nemlig i langt højere grad være sikre på, at vi får elever, som er i stand til at deltage aktivt i det danske samfund.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Udemokratisk og underfinansieret 20. januar 2019 kl. 19.47

AF: POUL HANSEN

At tænke sig... 20. januar 2019 kl. 13.31

AF: LINDA SOMMER

Ungdomsskolelukninger i… 18. januar 2019 kl. 01.05

AF: JOHN B. HANSEN

Topstyring 17. januar 2019 kl. 12.14

AF: BJARKE ROSENKILDE

Nyt politisk parti med… 16. januar 2019 kl. 18.48

AF: ANNE LISSAU

Kæmpevindmøller vil… 16. januar 2019 kl. 09.22

Annonce