cookie-og-privatlivspolitik

Sponseret

Annonce: Oktoberfesten dengang og nu
17. september 2018 kl. 15:32 Af Beautyanddresses.dk

Annonce

Oktoberfesten dengang
Oktoberfesten som vi kender den i dag med øl, lederhosen, tyrolerkjoler (sponseret link) og højt humør, har udviklet sig meget siden den første oktoberfest, der startede hele traditionen.
Den første oktoberfest blev afholdt i forbindelse med fejringen af prins Ludwig og prinsesse Therese Sachsen-Hildburghausens bryllup i 1810, mere præcist den 17. oktober 1810 i München. Denne dag var hele byen inviteret til en stor folkefest på “Theresienwiese”, en plads opkaldt efter prinsessen, og begivenhedens højdepunkt var et stort hestevæddeløb.
Dagen var så stor en succes, at man besluttede at afholde begivenheden igen året efter - og således blev den tradition skabt, som nu har eksisteret i mere end 200 år.
De efterfølgende år udviklede begivenheden sig og der kom mere til, blandt andet forskellige boder og karruseller - og der kom flere og flere mennesker til. På et tidspunkt var der så mange mennesker, der ønskede at deltage, at begivenheden blev gjort offentlig og altså ikke længere kun var for Münchens borgere. Én ting, som i dag er blevet essensen af oktoberfesten, manglede dog - øl. Det var i de første mange år af oktoberfestens tilbliven, forbudt at servere øl og andre alkoholiske drikke på de åbne pladser, så idéen om oktoberfesten som en fejring med og af øllet, er først kommet til noget senere.

Oktoberfesten i dag
At der førhen ikke blev serveret øl til oktoberfesten, er blandt andet med til at skildre den udvikling, der er sket fra dengang til i dag, hvor oktoberfesten åbnes med, at den første øl tappes. En anden markant ændring er, at oktoberfesten i dag, finder sted allerede i september, til trods for, hvad navnet og traditionen måtte antyde. Dette skyldes at man ikke ville risikere, at begivenheden blev ødelagt af dårligt vejr, og man rykkede den derfor til at starte lidt tidligere, i håb om lunere og bedre vejr. Hertil kommer også, at varigheden har ændret sig fra den første oktoberfest, der varede én dag, til så at vare én uge og i dag varer festen, eller festivalen som den er blevet, hele to uger.
Oktoberfesten har i dag bredt sig til store dele af verden, og er således ikke længere kun forbeholdt Tyskland og nærmere bestemt München. Verdens største oktoberfest er dog stadig at finde i München, byen hvor det hele startede. Hvert år valfarter flere end 6 millioner mennesker fra hele verden til München, for at deltage i den store traditionsrige folkefest.
Her stimler folk sammen i den traditionelle oktoberfest påklædning, som har sit udspring i den traditionelle bayerske folkedragt - tyrolertøjet.
Oktoberfest kjoler er således inspireret af tyrolerkjolerne, eller dirndl’er, som de de traditionelt kaldes. Traditionelt set ligger der en betydning bag dirndl’erne, som ikke alle er klar over. Dirndl’en kan nemlig fortælle mændene om kvindens civilstatus, alt efter placeringen på den sløjfe forklædet er bundet med - er placeret til højre er kvinden optaget, men er den til venstre, er hun single.
Herrernes påklædning er inspireret af den traditionelle klædedragt til mænd, bestående af en ternet skjorte med dertilhørende lederhosen og seler - og en tyrolerhat til at toppe påklædningen af.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Ulovlighed efterfølges 16. juni 2019 kl. 21.49

AF: MARTIN WOUTERS

at lukke broen 15. juni 2019 kl. 15.15

AF: MARTIN WOUTERS

så bruge kommune igen… 11. juni 2019 kl. 12.05

AF: JOHN WENNERWALD

Nu skal der arbejdes 09. juni 2019 kl. 22.03

AF: MARTIN WOUTERS

18,5 mill. i minus KUN på… 05. juni 2019 kl. 13.49

AF: ERIK PFEIFFER DAMGAARD

Dansk Folkeparti og Radikale 03. juni 2019 kl. 20.21

Annonce