cookie-og-privatlivspolitik

Sponseret

Annonce: Overvejelser ved finansiering af fast ejendom
16. maj 2019 kl. 08:32 Af Lind og Risør

Annonce

Står du førstegangskøber af en eller anden form for fast ejendom og har været ude og kigge på (sponseret link)flotte huse til salg, er der en række af beslutninger som du skal træffe, der potentielt kan have store konsekvenser for din økonomi. Heraf relaterer de fleste til finansieringen af investering i fast ejendom. I denne artikel vil vi gennemgå de vigtigste overvejelser vedrørende finansiering som du bør gøre dig i forbindelse med køb af fast ejendom.

Fast- eller variabelt forrentet lån
Den største beslutning ved køb af fast ejendom er valg af lån. Faktum er, at det historisk altid har været billigst at have et variabelt forrentet lån. Det betyder dog langt fra, at et variabelt forrentet lån, er det rigtige valg for alle. Valg af lån kommer ultimativt an på din personlige risikoprofil. Med andre ord, hvor meget variationer i huslejen har betydning for, hvor godt du sover om natten. Hvis du eksempelvis ikke kan klare tanken om, at der er en risiko for, at din husleje stiger og denne tanke hjemsøger dig flere gange om dagen, er et variabelt forrentet lån slet ikke noget for dig. Også selvom det måske er billigere på lang sigt. I dette eksempel har du en risikoprofil, der egner sig langt bedre til et fast forrentet lån.

Fast forrentede lån kan heldigvis tages af forskellig varighed, så hvis du ikke helt kan beslutte dig, kan du eksempelvis tage et fast forrentet lån, der løber over 10 år. Årsagen til, at det variabelt forrentede i teorien er billigst er, at du betaler en præmie til långiver for at låse sig fast på en bestemt rente i en lang periode. Du betaler således for at slippe for risikoen for ændringer i renten.

Lånekonvertering
Selvom variabelt forrentede lån som udgangspunkt er billigst, giver et fast forrentede lån også nogle unikke muligheder for at kunne foretage en konvertering enten op eller ned i forskellige scenarier.

Flertallet af boligkøb finansieres gennem et såkaldt obligationslån, der foregår ved, at låntager udsteder nogle obligationer som långiver køber. Er lånet fast forrentet og renteniveauet i samfundet ændrer sig, vil det automatisk gøre obligationerne enten mere eller mindre attraktive. Hvis renten stiger, er obligationerne ikke længere lige så meget værd, eftersom långiver nu kan låne penge ud til en højere rente til en ny låntager. Det betyder rent faktisk, at du som låntager i dette scenarie har mulighed for at indfri lånet ved at købe obligationerne tilbage til en lavere kurs end de er blevet udstedt til.

Et eksempel er, at du har udstedt obligationer for 2 mio. kr. til kurs 100. Hvis obligationskursen falder til 90, skal du nu kun betale 1,8 mio. kr. tilbage igen. Der er langt flere detaljer i lånekonvertering, men det er et helt centralt begreb inden for investering i fast ejendom som du som boligejer helt sikkert bør læse mere op på.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Råstofferne forsvinder 10. november 2019 kl. 21.48

AF: BJARKE ROSENKILDE

Medier og logik 10. november 2019 kl. 10.39

AF: BJARKE ROSENKILDE

I demokratiets og… 08. november 2019 kl. 12.54

AF: BJARKE ROSENKILDE

Massesugesstion for viderekommende. 06. november 2019 kl. 09.40

AF: POUL HANSEN

At tænke sig.... 05. november 2019 kl. 17.08

AF: JOHN WENNERWALD

Lønnen stikker af 03. november 2019 kl. 21.55

Annonce