Andre tjenester
Vi har observeret, at du har installeret en adblocker. Vi kan derfor ikke vise dig vores annoncer. Det er vi rigtig kede af, da indtægterne fra annonceringen er med til at vi på daglig basis kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.
Vi håber derfor, at du i din adblocker, vil tillade visning af annoncer fra folketidende.dk. Selvom du tilføjer folketidende.dk, vil du stadig undgå reklamer fra andre sites.
Klik på dit adblock ikon i browseren. Tilføj domænet folketidende.dk under tilladte domæner. Næste gang du besøger os vil reklamerne kunne vises.
Tak for hjælpen og god læselyst!
Lolland-Falsters Folketidende
Hvis du har en eventyrer gemt i maven, er ravjagt lige noget for dig. De sidste par år har man på de vestjyske strande kunnet se violette lyskegler i vinterhalvåret, så snart mørket er faldet på. Og før du tænker, at det må være helt umuligt at finde rav om natten kun med en lommelygte, så skal du vide, at det ikke er helt almindelige lommelygter…
Har du før hørt om en (sponseret link) ravlygte?
Ravjægerne i nattens mulm og mørke har kraftige LED lommelygter med UV-lys. UV står for ultraviolet og er kun svagt synligt for det blotte øje. Det er samme type af lys, som du har set i ’true crime’ serier, når detektiverne leder efter ‘usynlige’ spor af f.eks. blod. UV-lyset i lommelygterne har nemlig en evne til at få visse materialer til at lyse kraftigt op - og altså også rav. Når du går på stranden, er du ikke i tvivl, når først du har fundet dit første stykke. I ravlygtens skær vil en ravklump lyse meget kraftigt op på stranden.
Hvis man ved hvor man skal lede - og ikke mindst hvornår - er det en supersjov og spændende aktivitet, at lede efter rav i mørket. For at undgå at komme skuffet hjem, er der kun enkelte huskeregler. Det vigtigste er at vælge det rigtige tidspunkt. Overordnet er vinterhalvåret sæson for ravjagt og chancerne for gevinst er meget større umiddelbart efter en storm med pålandsvind. Derudover skal man vide hvor man skal kigge på stranden. De fleste vil helt naturligt lede blandt strandens sten, men faktisk finder man langt oftere rav blandt tang og andre steder, hvor man kan se, at der for nyligt er skyllet ting op på stranden. Som ny ravjæger er det også vigtigt at huske, at de ravklumper man finder i naturen, ikke nødvendigvis har samme gyldne ravfarve som de opslebne ravstykker, vi ser hos smykkeforretningen. De er mere rå og farven kan variere en del. Den gamle tommelfingerregel om at bide i ravklumpen er det dog en god idé, at holde sig fra. Der er nemlig mange andre ting på stranden, som man ikke ønsker at få i munden. En meget bedre test er at sammenligne vægt med en sten. Rav er meget lettere end sten og man kan tydeligt mærke forskel. Hvis det er første gang du skal på ravjagt er det desuden god idé at have et stykke rav med hjemmefra, så man med det samme kan se hvad man skal kigge efter.
Med lidt hjælp og opsyn kan børnene sagtens være med til at finde rav. Det bliver tidligt mørkt i vintermånederne, så sengetiderne kan overholdes og en ravjagt er en skattejagt, hvor der faktisk er en ægte skat, man kan finde - de store klumper kan nemlig være flere tusinde kroner værd. Og selv hvis man kommer tomhændet hjem, kan en gang varm kakao redde dagen!
KOMMENTARER