cookie-og-privatlivspolitik

Sponseret

Annonce: Sådan spotter du et begyndende alkoholmisbrug

6,9 % af danske voksne drikker mere end Sundhedsstyrelsen anbefaler – og mange af dem vil gerne nedsætte deres alkoholforbrug. Kender du en?
14. juni 2018 kl. 13:53 Af Annonce

Annonce

Vi drikker mindre og mindre. Det viser Sundhedsstyrelsens undersøgelse af danskernes sundhed fra 2017. Antallet af voksne, som overskrider Sundhedsstyrelsens højrisikogrænse for alkoholforbrug er nemlig faldet fra 10,6 % i 2010 til 6,9 % i 2017. Men undersøgelsen viser også, at mange af dem, der drikker for meget, gerne vil nedsætte deres alkoholforbrug. Og det kan du hjælpe med. Det første skridt på vejen til et nedsat alkoholforbrug er nemlig dialogen med familie, venner eller kollegaer. Læs, hvordan du spotter, diagnosticerer og håndterer et stort alkoholforbrug hos en af dine nærmeste.

Myten om ”manden på bænken”
Mere end 75 % af dem, der er i alkoholbehandling hos Dansk MisbrugsBehandling har både familie og fuldtidsjob. Det sætter en tyk streg under, at forestillingen om alkoholikeren som ”manden på bænken” blot er en forestilling. For selvom manden på bænken har et alkoholmisbrug, der både kan ses, lugtes og høres, så er han langt fra den eneste, der har et alkoholproblem.
Et stort alkoholforbrug - og misbrug - forekommer i ganske almindelige danske familier, vennegrupper og på arbejdspladser. Som pårørende er det derfor vigtigt at mentalt indstille sig på, at alle kan komme ud i et misbrug – og hjælpes ud af det igen. Den erkendelse kan være helt afgørende for, om du opfatter et stort alkoholforbrug hos en af dine nærmeste som et problem.
Myten om ”Manden på Bænken” er en af de hyppigste misforståelser om alkoholmisbrug, og den kan let kommet til at stå i vejen for, at børn, unge og voksne opsøger hjælp til dem selv og deres familie. Første skridt på vejen mod at hjælpe en ven, et familiemedlem eller en kollega er altså at erkende, at man sagtens kan være en ”rigtig alkoholiker”, selvom man passer sit arbejde og bor med sin familie.

Overforbrug, misbrug og alkoholisme
En af grundene til, at et overforbrug af alkohol ofte udvikler sig til misbrug og alkoholisme er, at alkoholikeren selv har svært ved at indse problemets alvor. Derfor spiller du som pårørende en vigtig rolle i at forhindre, at forbrug bliver til misbrug – og det er vigtigt, at du er opmærksom på alkoholforbrugets udvikling – og griber ind, når det er nødvendigt. Men hvornår er forbrug blevet til misbrug? Hvornår skal man gribe ind? Og hvornår er der tale om et misbrug, som kræver behandling?
For at du kan reagere og agere hensigtsmæssigt, er det vigtigt, at du tager stilling til problemets omfang – men det er ikke nogen nem opgave. Ofte har man som pårørende en fornemmelse af, at problemet er alvorligt – mens misbrugeren selv nedtoner problemets omfang eller helt nægter at have et problem i det hele taget.
Heldigvis er der hjælp at hente. Se fx listen over tegn på misbrug her, der indeholder 13 symptomer, som alkoholikere, der har brug for at komme i alkoholbehandling, typisk oplever. Derudover er der masser af god og grundlæggende viden om alkoholmisbrug at hente på officielle sider, som fx Sundhedsstyrelsen.

Overvej konfrontationen grundigt
Alkoholikere træffer sjældent selv beslutningen om at gå i behandling. Ifølge Søren Skensved, behandlingsleder hos Dansk MisbrugsBehandling, som er en del af Danmarks største, private behandlingstilbud, er mere end 50 % af henvendelserne fra bekymrede pårørende. Det sidste ”skub” ind i et behandlingsforløb er altså ofte motiveret af de pårørende – men hvad skal der til for at konfrontationen bliver vellykket og misbrugeren bliver motiveret til at gå i behandling?
Det korte svar er, at vellykkede konfrontationer ofte er dem, hvor de pårørende er godt forberedte på forskellige reaktioner, svar og scenarier, og hvor de har gjort sig klart, hvad målet med konfrontationen er. De bedste konfrontationer bygger på et godt forarbejde og måske endda på professionel rådgivning – rådgivning er nemlig ikke kun forbeholdt den, som har et alkoholproblem. Det kan også være en god investering for pårørende, allerede forud for behandlingen.

Er du i tvivl, om du har et alkoholmisbrug? Spørg din familie!
Det har alvorlige konsekvenser – fysisk såvel som psykisk – at havne i et alkoholmisbrug. Men misbruget har ikke kun konsekvenser for alkoholikeren selv. ”Et alkoholproblem påvirker ikke kun den, der drikker”, udtaler behandlingsleder Søren Skensved fra Dansk MisbrugsBehandling, ”Et alkoholproblem er et problem for hele familien. Og derfor foretrækker vi også at involvere hele familien i løsningen af problemet, ligesom hele familien kan have behov for hjælp og terapi for at komme godt videre i livet”.
Børn, ægtefæller og andre nære relationer til alkoholmisbrugere oplever ofte en stor afmagt og en hverdag præget af konflikter, usikkerhed og frustration. Derfor er det vigtigt, at man som pårørende ikke kun tager hånd om alkoholikeren – men også tager hånd om sig selv og får håndteret de personlige konsekvenser, som misbruget har haft.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

AF: JOAN GERTI KRAGH

Grøn Genstart,… 18. maj 2020 kl. 12.53

AF: JOHN WENNERWALD

Skeletterne vælter ud af skabet 17. maj 2020 kl. 20.59

AF: FREDDI HANSEN

Det Falsterske dige 16. maj 2020 kl. 01.09

AF: MARTIN WOUTERS

brædder ønsker hurtigt… 15. maj 2020 kl. 16.47

AF: LINDA SOMMER

Lolland er som skabt til… 14. maj 2020 kl. 17.26

Annonce