Annoncørbetalt indhold

Sørg for at få tilstrækkelig med søvn hver nat – derfor er det vigtigt

Søvn er en uundværlig del af vores liv, og den dybe søvn er virkelig vigtig for kroppens restitution.

Men når vintermånederne trænger sig på, og dagene bliver kortere, mørkere samt koldere, påvirker det mange menneskers søvnbehov, hvilket i sidste ende kan have en negativ effekt på humøret og energien i dagligdagen. Dette kaldes med andre ord for vinterdepression, og dette er noget, cirka 5 pct. af alle danskere går og døjer med - og utilstrækkelig søvn kan have fatale konsekvenser for især arbejdspræsentationen og for indlæringsevnen.
I og med at det primært er mørket, der er grunden til dette, er det ganske essentielt, at man forsøger at få så meget lys som muligt, så man dermed regulerer kroppens indre døgnrytme. Om vi generelt mest er omringet af lys eller mørke i vores hverdag, er i høj grad med til at kontrollere vores døgnrytme samt vores søvnbehov, og faktisk peger flere forskningsresultater på, at det optimale ville være, hvis man sov et par timere længere om vinteren. Det er dog de færreste, der har tid til dette, og vi har jo desuden de samme opgaver både i familien og på arbejdet i denne årstid, så dette ville nok slet ikke kunne lade sig gøre i praksis.


Få masser af lys i løbet af din dag – synkroniser din døgnrytme
Idet de ekstra par timers søvn hver nat ikke kan lade sig gøre, bør man i stedet sørge for at få en masse lys, så man dermed synkroniserer sin døgnrytme. I Skandinavien frigiver mennesker ikke lige så meget af stoffet serotonin – som også går under navnet humørhormonet – om vinteren, som man gør om sommeren, og dette går ud over vores døgnrytme og vores generelle energiniveau. Det handler i den grad om at søge så meget lys som muligt i de kolde vintermåneder, og det kan man gøre på forskellige måder. Man kan eksempelvis vælge at gå en tur i frokostpausen på arbejdet, mens det stadig er lyst udenfor, og hvis det naturlige lys ikke er en mulighed, kan man i stedet vælge at dyrke lysterapi. Lysterapi virker bedst om morgenen, og dette vil med garanti kunne være med til at forbedre dit humør samt dit energiniveau.

Erstat den lange middagslur med en løbetur
Herudover bør man desuden sørge for at være fysisk aktiv om dagen ved eksempelvis at løbe en tur om eftermiddagen eller ved at melde sig ind i den lokale fitnessklub. Dog har de fleste mennesker egentlig blot lyst til en lur, når de kommer hjem fra arbejdet, men her er det ganske essentielt, at man får hanket op i sig selv og kommer ud af døren. Efter løbeturen vil du med garanti føle dig meget bedre tilpas, og et varmt bad efterfølgende vil desuden kunne være med til at give dig en bedre søvn, samtidig med at det beroliger kroppen. Herudover skal du huske på at holde dit soveværelset vel ventileret samt tempereret samt lufte ud i 5 til 10 minutter hver eneste dag. Et sidste godt råd er, at man naturligvis bør investere i en god seng, som giver dig den rette støtte og komfort for at kunne sove godt om natten. Se denne elevationssengetest og vælg den helt rette seng for dig.

Utilstrækkelig søvn kan have alvorlige konsekvenser både psykisk og fysisk
Det er utrolig vigtigt, at vi ikke undervurderer en god nattesøvn, da denne giver os strøm på batterierne og sørger for, at vi er fuldt ladet op til en ny og udfordrende dag. Hvis vi ikke får en god nats søvn, vil vi ikke være i stand til at fungere optimalt i hverdagen, og den dybe søvn er derfor især fundamental for vores hjerne. Såfremt vi ikke får den nødvendige hvile i form af en dyb søvn, kan det desuden have en negativ effekt på bl.a. vores immunforsvar samt for vores reaktionsevne, og en god søvn vil derfor kunne resultere i mindre sygefravær fra arbejdet samt færre trafikulykker. Slutteligt har en god nats søvn en positiv effekt rent emotionel samt for vores kognition, hvorfor man bestemt ikke bør gå på kompromis med sin nattesøvn.

Forskning viser, at en dårlig søvn, der er vedvarende, både kan have psykiske, men også fysiske konsekvenser. Af psykiske konsekvenser kan bl.a. nævnes en øget risiko for depression, angst samt stress, og det er netop derfor, at du med den rette nattesøvn kan være med til at minimere din risiko for at få vinterdepression markant. De fysiske konsekvenser er bl.a. en øget risiko for diabetes 2, hjerte-karsygdomme samt overvægt.

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Folketidende og en annoncør.

Folketidendes uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Folketidendes nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Folketidendes øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens byline for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra vores uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.

  • artikel 1 - Folketidende