Annonce
Sport

Dopingsnydere har fri bane i kriselukket land

De danske dopingmyndigheder foretager ikke de sædvanlige blod- og urintest, mens landet er underlagt restriktioner i forbindelse med coronakrisen. Foto: Sergei Karpukhin/Reuters

Dopingkontrollen er midlertidigt indstillet. Anti Doping Danmark kan kun håbe, at ingen udnytter situationen.

Hvis der findes danske sportsfolk, der er fristet af at bruge doping, har de stort set frit spil i disse uger.

I lighed med kollegerne i en lang række andre lande har Anti Doping Danmark reelt stoppet kontrollen, så længe befolkningen er underlagt restriktioner for at bekæmpe spredningen af coronavirus.

- Vi tester ikke. Det må vi være ærlige at sige, siger Anti Doping Danmarks direktør, Michael Ask.

- Når myndighederne pålægger en fysisk afstand mellem folk, er det svært at retfærdiggøre at teste videre, som om intet var hændt. Det er der stort set ingen, der gør i den vestlige verden lige nu, siger han.

Selv om alle store sportsbegivenheder er aflyst i den kommende tid, betyder det ikke, at sportsfolk ikke kan profitere af at tage doping.

Studier viser, at effekten af anabolske steroider kan ses flere år efter, at man er stoppet med at tage dem. Også bloddoping med epo kan være til gavn uden for konkurrence.

- Hvis man tager det, og man træner hårdt, så vil træningsudbyttet alt andet lige være større, siger Andreas Breenfeldt Andersen, der blandt andet forsker i mikrodoping og bloddoping og er i gang med en ph.d. ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

Mandag forlængede de danske myndigheder lukningen af store dele af landet frem til 13. april. Indtil da kommer dopingkontrollanterne som udgangspunkt ikke på besøg hos atleterne.

- Jo længere tid det varer, jo mere ødelægger det vores planlægning, siger Michael Ask, der i stedet varsler mere omfattende kontrol, når landet igen er i normaltilstand.

- De test vi ikke laver nu, dem kan vi gemme, så vi kan lave tættere og mere intensiv testning, når vi kommer ud på den anden side af det her.

Det er dog ikke alt, der vil kunne opdages, selv hvis kontrollanterne ringer på døren hos en dopingsnyder i samme øjeblik, der er grønt lys.

Forskning indikerer, at epo i selv meget små doser har effekt, og sporene af det forbudte stof er hurtigt ude af kroppen igen.

- Der er helt sikkert nogle ting, som ikke vil kunne spores, siger Andreas Breenfeldt Andersen.

- Hvis du tager en lille mængde epo, og du ikke tager det særligt længe, så skal antidopingmyndighederne være virkelig dygtige for at opdage det. Det er et spørgsmål om mængden, og hvor længe man bruger det, siger han.

Også den mere klassiske bloddoping, hvor atleten tapper blod for senere at føre det tilbage i kroppen i små mængder kan være vanskelig at kontrollere uden jævnlige test.

Anti Doping Danmark kræver fortsat, at sportsudøverne i den såkaldt prioriterede testgruppe indsender whereabout-oplysninger, så der er kontrol med, hvor de opholder sig.

- Vi opretholder en teoretisk mulighed for, at vi kan teste i særlige situationer. Men der skal være gode grunde til det. Det er svært for mig at sige, præcis hvad grunden skulle være, siger Michael Ask.

- Der skal være en særlig mistanke eller nogle særlige efterretninger, der peger på, at nogen er i gang med noget, de ikke skulle være. Så kan vi måske nok overveje at gøre det.

Derudover er der blot tilbage at håbe, at de danske sportsfolk ikke bliver fristet til ulovligheder i den noget usædvanlige situation.

Anti Doping Danmark-direktøren fastslår, at han "ikke er vildt nervøs".

- Min tillid til topatleter i Danmark generelt er faktisk ret stor. De 80-90 stykker, der er i vores whereabout-system, kender vi ret godt. Vi tester dem ofte, og vi kender deres trænere.

- Jeg kan kun håbe, at de er så godt opdraget i vores uddannelsessystem, at de ikke falder for fristelsen til at snyde, bare fordi der er et vindue lige nu, siger Michael Ask.

Det Internationale Antidoping Agentur (Wada) advarer potentielle snydere om, at de ikke slipper godt fra ulovligheder.

- Hvis du udnytter situationen til at snyde os, vil vi fange dig, og vi vil udelukke dig fra sport, siger Wada-præsident Witold Banka ifølge Reuters.

  • Technician holds test tube with blood sample at Russian antidoping laboratory in Moscow
    De danske dopingmyndigheder foretager ikke de sædvanlige blod- og urintest, mens landet er underlagt restriktioner i forbindelse med coronakrisen. Foto: Sergei Karpukhin/Reuters
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Annonce
Annonce
112

14-årig dreng meldt savnet

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan