cookie-og-privatlivspolitik
Paolo Barelli var genstand for kritik ved weekendens kongres. Han efterforskes for økonomiske uregelmæssigheder i sit virke. (Arkivfoto)
Paolo Barelli var genstand for kritik ved weekendens kongres. Han efterforskes for økonomiske uregelmæssigheder i sit virke. (Arkivfoto)
Foto: Andy Buchanan/Ritzau Scanpix

Sport

Kaos i international svømning kommer bag på dansk formand

24 medlemslande ønsker at vælte bestyrelsen i europæisk svømmeforbund, hvor genvalgt formand efterforskes.
28. september 2021 kl. 16:51 Af Ritzau

Bestyrelsesformanden i Dansk Svømmeunion, Pia Johansen, havde regnet med en almindelig kongres, hvor der skulle netværkes og godkendes et regnskab, da hun som en del af den danske delegation i weekenden deltog i kongressen hos Det Europæiske Svømmeforbund, LEN.

Men det skulle vise sig at blive en kaotisk og dramatisk omgang i Budapest, hvor 24 lande på forhånd havde underskrevet en erklæring med et krav om en ekstraordinær kongres med henblik på at erstatte den bestyrelse, der blev valgt i 2020.

- Vi regnede med at skulle til en almindelig kongres og var slet ikke forberedt på en masse dramatik, siger Pia Johansen, der tiltrådte som formand i april.

- Jeg var forberedt på at møde et lukket system med samarbejder på kryds og tværs, men jeg havde ingen idé om, at der var så dyb en splittelse, og at den ville bryde ud i lys lue.

Ifølge Pia Johansen er der en række stridspunkter, der er årsag til, at omtrent halvdelen af de europæiske medlemslande ønsker en ny bestyrelse.

Annonce

Blandt andet ønsker en række lande flere midler til talentudvikling og uddannelse, og der er også et bredt ønske om større økonomisk åbenhed.

Således efterforskes den genvalgte LEN-formand, Paolo Barelli, for økonomiske uregelmæssigheder i sit virke.

Desuden har tre af de siddende bestyrelsesmedlemmer ikke opbakning fra eget forbund. Heriblandt den danske vicepræsident, Pia Holmen.

Ved sin tiltrædelse i foråret bad Pia Johansen således Holmen om at forlade posten i LEN, fordi en rapport fra Kammeradvokaten konkluderede, at der blev begået betydelige ledelsessvigt i Dansk Svømmeunion, da Holmen var direktør.

Den holdning har Johansen stadig, men det er ikke det, der fylder hos formanden lige nu.

Annonce

Dansk Svømmeunion var blandt dem, der stemte for en godkendelse af bestyrelsens regnskab, som da også fik flertal i Budapest.

Den danske delegation stemte også imod en såkaldt "discharge" af bestyrelsen, som kan oversættes til mistillid. Pia Johansen er af den mening, at den nuværende ledelse skal have mulighed for at stå ved sit ansvar.

Svømmeunionen har dog en forventning om, at anmodningen om den ekstraordinære kongres 5. februar vil blive godkendt.

- Det giver os tid til at sætte os ind i, hvilke kandidater der opstilles, og hvad de vil levere, hvis de indtræder i ledelsen af LEN, siger Johansen.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

AF: BOB NIELSEN

Byrådet stemte imod dansk… 15. oktober 2021 kl. 06.47

AF: JOHN WENNERWALD

Sydkysten bliver grønnere 10. oktober 2021 kl. 23.23

AF: KURT HANSEN

Bogø vindmøller 05. oktober 2021 kl. 14.31

Annonce

ANNONCE