cookie-og-privatlivspolitik
Crystal Palace-spilleren Patrick van Aanholt knæler og knytter næven for at markere sin støtte til kampen mod racisme. Den slags må man dog ikke under OL, som reglerne er nu. (Arkivfoto)
Crystal Palace-spilleren Patrick van Aanholt knæler og knytter næven for at markere sin støtte til kampen mod racisme. Den slags må man dog ikke under OL, som reglerne er nu. (Arkivfoto)
Foto: Adrian Dennis/Reuters

Sport

OL-arrangør beder IOC tillade antiracistiske markeringer

Udøverne til OL skal have lov til at vise støtte til kampen mod racisme under OL, mener kommende arrangør.
01. august 2020 kl. 14:25 Af Ritzau

Annonce

Verden rundt viser sportsfolk deres støtte til kampen mod racisme ved eksempelvis at knæle, løfte den ene næve eller direkte at italesætte støtten.

Men sådan bliver det ikke under OL, hvis det står til Den Internationale Olympiske Komités (IOC) regelsæt.

I paragraf 50 af det olympiske regelsæt står der:

- Ingen form for demonstration eller politisk-, religiøs- eller racepropaganda er tilladt på nogen olympiske steder, arenaer eller andre områder.

Men den regel bør ændres, mener Casey Wasserman, som er chef for den arrangørkomité, der i 2028 skal være vært for sommer-OL.

Ifølge blandt andet nyhedsbureauet dpa sendte han i midten af juni et brev til IOC-præsident Thomas Bach med en opfordring til at ændre i paragraffen.

- Idrætten er ikke adskilt fra eller fri for racisme. Det er en del af vores verden, at racisme eksisterer, skriver han.

- Jeg opfordrer dig til at tillade og opfordre udøvere til at markere sig mod racisme, hvor de kan, inklusive på og uden for arenaer.

Så sent som tidligere i år blev det tilføjet i det olympiske regelsæt, at der er forbud mod skilte, armbånd og håndbevægelser, som har at gøre med forbuddene i paragraf 50. Ligeledes må der heller ikke knæles under nationalmelodier.

Det er den helt forkerte vej at gå for IOC i forhold til racisme, mener Casey Wasserman.

- At være antiracist er ikke politisk. At være antiracist er centralt for vores grundlæggende principper og en legemliggørelse af alt det, som de olympiske legene symboliserer, skriver han i brevet til IOC-præsidenten.

Ifølge dpa har ingen i IOC eller hos Los Angeles' arrangørkomité ønsket at kommentere brevet.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BUPL SYDØST

BUPL: Stop den onde SFO-spiral 10. august 2020 kl. 14.48

AF: JOHN WENNERWALD

Mundbind i flextrafik 09. august 2020 kl. 21.38

AF: HANS JØRGEN JØRGENSEN

Torvet i Nykøbing 08. august 2020 kl. 14.22

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

Annonce