cookie-og-privatlivspolitik
Massiv modstand fra fansene var medvirkende til, at Manchester United og otte andre klubber hurtigt trak sig fra Super League-projektet.
Massiv modstand fra fansene var medvirkende til, at Manchester United og otte andre klubber hurtigt trak sig fra Super League-projektet.
Foto: Oli Scarff/Ritzau Scanpix

Sport

Professor: Bolden ligger hos EU-Domstolen i Super League-sag

Ifølge juraprofessor Jens Evald står EU-Domstolen med en vigtig afgørelse i sagen mellem Uefa og klubberne.
28. september 2021 kl. 16:52 Af Ritzau

En definerende retssag venter ved EU-Domstolen i sagen mellem de resterende klubber i Super League og de internationale fodboldforbund.

Sådan lyder vurderingen fra Jens Evald, der er dr.jur. og professor ved Juridisk Institut på Aarhus Universitet og derudover voldgiftsdommer ved Den Internationale Sportsdomstol (CAS).

Mandag droppede Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) at sanktionere Real Madrid, FC Barcelona og Juventus i sagen om piratligaen.

Det skete, efter at en spansk domstol havde truet Uefa med straf, hvis fodboldforbundet ikke fulgte en tidligere konklusion om, at klubberne ikke kunne straffes.

Den spanske domstol mener ikke, at Uefa må udstede sanktioner, før EU-Domstolen har taget stilling til spørgsmålet.

Annonce

Og det er netop her, at sagen nu ligger, forklarer Evald.

- Det foregår sådan, at en national domstol - for eksempel i Spanien - fremsender spørgsmål til EU-Domstolen, som den ønsker at få besvaret.

- I det her tilfælde er det nogle spørgsmål om, hvorvidt Uefa og Fifas regler krænker bestemmelserne i EU-traktaten, der vedrører konkurrence.

- Indtil man har de svar, er sagen i Spanien suspenderet. Der vil ikke ske yderligere, og der vil ikke komme nogen afgørelse, før EU-Domstolen har besvaret de her spørgsmål, siger han.

EU-Domstolen vil komme med en præjudiciel afgørelse - altså en afgørelse, som skal danne grundlag for den endegyldige dom i Spanien.

Annonce

- Den bliver læst grundigt i Spanien, og så vil man i Spanien træffe en afgørelse i overensstemmelse med EU-Domstolens afgørelse, siger juraprofessoren.

Ifølge Jens Evald går der typisk 12-18 måneder, fra en sag indbringes til EU-Domstolen, til en afgørelse foreligger.

Real Madrid, Barcelona og Juventus var blandt de 12 storklubber, der i april lancerede planerne om en ny stor europæisk fodboldturnering.

Foruden truslerne om sanktioner fra Uefa og Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) mødte projektet stor modstand blandt fans, spillere og toppolitikere.

Det fik Manchester City, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Tottenham, Arsenal, AC Milan, Inter og Atlético Madrid til at trække sig.

Annonce

De tre tilbageværende klubber bevarede dog viljen til at stifte en ny turnering og står dermed på den ene side i det juridiske slagsmål.

I Madrid fik de i første omgang dommerens ord for, at de ikke kunne blive sanktioneret, men spørgsmålet er altså, om EU-Domstolen når frem til samme konklusion.

Sagen vil få stor betydning. Ikke blot for Uefas eventuelle magt til at straffe klubber, men også for resten af sportens verden.

- Jeg tror, at sporten er meget interesseret i at få trukket grænserne op. Hvad der gælder, og hvordan reglerne skal udformes for ikke at komme i konflikt, siger Jens Evald.

- Det rører også ved noget hjerteblod, for det drejer sig helt grundlæggende om, at vi har vores europæiske sportspyramide med de internationale forbund til at regulere helt oppe i toppen. Det er dem, der har monopol på det.

Annonce

- Sagen drejer sig om anfægtelsen af monopolet på at arrangere fodboldkampe. Kan man det? Og kan man gøre det uden den konsekvens, at man bliver ekskluderet?

Tirsdag har Uefa anmodet om at få fjernet dommer Ruiz de Lara fra sagen i Madrid på grund af markante processuelle fejl. Det fremgår dog ikke præcist, hvilke fejl der skulle være tale om.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

AF: BOB NIELSEN

Byrådet stemte imod dansk… 15. oktober 2021 kl. 06.47

AF: JOHN WENNERWALD

Sydkysten bliver grønnere 10. oktober 2021 kl. 23.23

AF: KURT HANSEN

Bogø vindmøller 05. oktober 2021 kl. 14.31

AF: JOHN WENNERWALD

Dronning over alle 03. oktober 2021 kl. 22.46

AF: TOM AHLQVIST

Ældres forhold. 30. september 2021 kl. 16.06

Annonce

ANNONCE