Sverige slår Frankrig knebent og møder Spanien i EM-finale

Jim Gottfridsson og Sverige slog Frankrig i EM-semifinale. Foto: Anna Szilagyi/Ritzau Scanpix

Sveriges håndboldlandshold slog Frankrig knebent efter blandt andet en stor kamp af coronafri keeper.

Ikke siden 2002 har Sveriges håndboldherrer vundet guld ved en slutrunde, men søndag står holdet med gode chancer, når svenskerne møder Spanien i EM-finalen.

Det er en kendsgerning efter Sveriges semifinalesejr på 34-33 over favoritten Frankrig.

Frankrig må nøjes med en kamp om bronzemedaljer mod Danmark, der tidligere fredag aften tabte 25-29 til Spanien.

Trods en skidt start kom Sverige godt igen og førte i det meste af kampen inden en tæt afslutning, hvor Frankrig var tæt på udligning i de døende sekunder.

Sverige har været hårdt ramt af coronavirus under turneringen, og det svækkede holdet til semifinalen, hvor Hampus Wanne, Lukas Sandell, Niclas Ekberg og Felix Claar alle sad udenfor.

Til gengæld var den stærke keeper og anfører Andreas Palicka blevet klar efter sin coronasmitte og startede inde, og det fik vital betydning.

Han fik dog ikke den bedste start, da franskmændene nærmest scorede efter behag i indledningen. Det blev 5-1 og 7-3 til Frankrig, inden svenskerne vågnede og spiste af det franske forspring.

Målmand Palicka stod selv for reduceringen til 6-7, da han kastede bolden i et tomt mål. Han gentog endda kunststykket med målene til 9-10 og 10-10, da Frankrig spillede i undertal og havde skiftet målmanden ud.

Så var Palicka meget bemærkelsesværdigt første spiller til at score tre mål i kampen, og desuden begyndte han at tage godt fra inde i målet.

På målfronten blev han naturligvis snart overhalet af Flensburg-Handewitt-playmakeren Jim Gottfridsson, der med fem mål i første halvleg var med til at vende det hele på hovedet, så svenskerne ved pausen førte med 17-14.

Sverige fik også en drømmestart på anden halvleg, hvor holdet hurtigt kom på 19-14, og så lignede det for alvor svensk finaleplads.

Men man skal aldrig dømme Frankrig ude i herrehåndbold. Holdet reducerede til 18-20, og så fulgte en lang periode, hvor holdene skiftedes til at score.

Med omkring ti minutter tilbage hev den anden svenske keeper Peter Johannesson et par store redninger frem, som Sverige i den modsatte ende udnyttede til at bringe sig på 30-26.

Frankrig reducerede til 29-31, men Sverige fik ny luft, da Jonathan Carlsbogård med fem minutter tilbage brød igennem og scorede til 32-29.

Frankrig scorede så de to næste, og dermed var der drama til det sidste.

Sverige førte med to mål med godt et minut tilbage, men alligevel var Frankrig tæt på at fremtvinge forlænget spilletid.

Frankrig reducerede til 33-34 og nåede i angreb i jagten på udligning, men Palicka reddede sit hold igen.