Annonce
Sport

Tidligere NFC-spiller fanget i coronaramte Peru

Foto: Jan Knudsen

Sigurd Schøndorf var på sit livs rejse efter to og et halvt år i Nykøbing FC.

CUSCO, PERU Den verdensomspændende coronapandemi har påvirket de flestes liv i større eller mindre grad. Det kan det tidligere Nykøbing FC-talent, Sigurd Schøndorf, tale med om.

Gennem to uger har fodboldspilleren været fanget med sin kæreste på et lille hostel i Peru. Det, der skulle have været en rejse for livet, har udviklet sig til et mareridt for det unge kærestepar.

De er på tredje uge strandet i byen Cusco omkring 1100 kilometer fra hovedstaden Lima. Situationen spidser løbende til, mens undtagelsestilstanden er forlænget i Peru:

- Jeg havde aldrig forestillet mig at havne i sådan en situation. Vores hostel lukker mandag (i dag, red.), da det ikke kan løbe rundt uden flere gæster. Det er meget stressende at leve i uvished, fortæller Sigurd Schøndorf til Folketidende.

Ro til knæet

Ved årsskiftet hev den vævre offensivspiller teltpælene op fra den falsterske muld efter to og en halv sæson i Nykøbing FC-trøjen.

Et presset knæ havde efter to store operationer brug for en fodboldpause. Den 23-årige fynbo pakkede derfor for en stund fodboldstøvlerne ned for at tage på en halvårig rundrejse med sin bedre halvdel.

Rejseprogrammet sagde Sydamerika og siden Asien, inden parret skulle hjem til sommer for at studere og muligvis genoptage fodboldkarrieren. De mange sydamerikanske højdemeter blev brugt flittigt til at holde formen ved lige med utallige vandreture i bjergene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Havde ikke hørt om corona

Turen havde bragt Sigurd Schøndorf forbi fodboldmekkaer som Brasilien, Argentina og Chile, inden parret nåede til Peru, hvor coronakrisen for alvor brød ud:

- Vi tog af sted 8. januar, og der havde vi ikke hørt om corona. Vi har fulgt med i nyhederne, men tænkte ikke, at det ville ramme os i Sydamerika.

Men 13. marts opfordrede udenrigsminister Jeppe Kofoed alle danskere til at komme hjem. Alle planer om at fortsætte rejsen i Indien og det sydøstlige Asien blev skrottet. I stedet bestilte Schøndorf og kæresten omgående billetter hjem med afgang 18. marts.

To dage senere var flybilletterne værdiløse. Perus præsident beordrede Peru lukket helt ned fra 16. marts. De sidste billetter ud af landet blev revet væk, inden militæret blev indsat og grænserne lukket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fanget på hostel

Siden har fulgt to uger i uvished, hvor Sigurd Schøndorf og kæresten har været fanget på et lille hostel i byen Cusco.

De har kun haft tilladelse til at forlade hostellet for at gå i et nærliggende supermarked enkeltvis og kun i et begrænset tidsrum på to timer. Adgangskravene er en maske for munden og et pas i hånden.

Det lille rødebedefarvede omslag er efterhånden slidt af de gentagne tjek fra spansktalende politifolk:

- Vi kan ikke spansk, hvilket gør det hele sværere. Men vi respekterer retningslinjerne i Peru og er på en måde ved at vænne os til situationen, siger Schøndorf, som ikke er bange for at være i landet.

Det aktive kærestepar har forsøgt at lave en rutine med daglig træning på hostellet, mens de side om side med australiere og andre europæere har kæmpet for at komme hjem.

Rådet fra de danske myndigheder har været at søge mod Lima, men det er umuligt, fortæller Schøndorf, som er 1100 kilometer væk:

- Al infrastruktur er lukket ned. Selv lokale må ikke bruge deres biler. Det er helt umuligt at komme til Lima uden hjælp.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Håb om snarlig redning

Med Facebook-opslag, underskiftsindsamlinger og kontakt til medierne har danskere i Peru forsøgt at råbe op.

Natten til lørdag blev de første 22 danskere hentet hjem fra Lima. Sigurd Schøndorf og kæresten var ikke iblandt. De lever fortsat i uvished i Cusco - ligesom 40 andre danskere:

- Vi venter på information. Udenrigsministeriet arbejder på at få os til Lima, men der er ikke noget konkret. Der går rygter om en bus, der vil køre os til Lima i dag eller tirsdag.

Turen tager i bus 22 timer. Såfremt det ikke lykkes, har parret kontakt til en dansk-peruviansk kvinde, som har tilbudt husly.

Sent i aftes oplyste Udenrigsministeriet, at de håber at hente flere af formodede 274 danskere hjem fra Peru med et særfly natten til torsdag. Det vil formentligt kræve, at Sigurd Schøndorf og de andre danskere kommer til Lima, som har landets eneste operationelle lufthavn.

Fingrene er krydset for en hurtig løsning for Sigurd Schøndorf og de andre danskere i Peru.

  • Foto: Jan Knudsen
Annonce
Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Annonce
Annonce
112

Lokale helte slukker brand på lolland

Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Lolland

Lokal håndboldklub fik "uvurderlig hjælp"

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Annonce
Annonce
112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé