cookie-og-privatlivspolitik

Udland

2500 chauffører i EU bruger app til at se ventetid ved grænser

App til at se ventetid ved grænser kan hjælpe, men nordiske chauffører efterspørger den ikke, siger direktør.
04. juni 2020 kl. 16:46 Af Ritzau

Annonce

Flere end 2500 lastbilchauffører i EU har downloadet en app, hvor de kan holde øje med trafikpres og ventetider ved lukkede EU-grænser.

Det fremgår af tal fra EU-Kommissionen torsdag.

Appen kaldes Galileo Green Lane og er et tilæg til EU's coronatiltag kaldet grønne vejbaner, hvor godstransport skal kunne krydse grænser på maksimalt 15 minutter.

Men de grønne vejbaner har fungeret så godt i sig selv, at der blandt skandinaviske lastbilchauffører ikke har været stort behov for appen.

Det siger Torsten Laksafoss Holbek, som er direktør i organisationen Nordic Logistics Association, som repræsenterer de nordiske vognmænd i Bruxelles - herunder DTL fra Danmark.

- Vi har informeret vores medlemmer om appen, og blandt dem, som krydser grænsen sydpå, har vi ikke oplevet den store efterspørgsel.

- Lige nu fungerer de her green lanes (grønne vejbaner red.) rigtig godt, og det er i høj grad EU-Kommissionens fortjeneste. Mit indtryk er, at det har været nok for vores medlemmer, men der har nok været større behov for den her app andre steder i Europa, siger han.

Han påpeger, at godstransporten har kunnet flyde relativt frit under coronakrisen, fordi der ikke er så mange personbiler på vejene i Europa som ellers.

Det billede kan ændre sig, når man så småt begynder at åbne for de interne grænser i Europa, mener Torsten Laksafoss Holbek.

Flere EU-lande - herunder Danmark - har i coronakrisen indført midlertidige restriktioner på ind- og udrejse. Det gav kilometerlange køer ved nogle grænseovergange.

Derfor opfordrede EU-Kommissionen i marts medlemslandene til at indføre de grønne vejbaner, som skal sikre prioritet til al godstransport.

Det skulle ifølge EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, sikre, at varer kunne "flyde frit" i EU.

Med appen er det muligt for chauffører at holde øje med, hvordan trafikken ser ud rundt i EU. Og hvor der er kø.

Den er baseret på EU's satellitprogram Galileo, og det er også muligt for grænsevagter og -personale at indtaste oplysninger i appen om ventetider.

Appen er blevet testet i flere lande. Frankrig og Spanien begyndte at teste appen i midten af maj, og ifølge EU-Kommissionen har chaufførerne været glade for den.

Nogle EU-lande åbner igen grænserne for rejse i EU og Schengen-området fra 15. juni. Det gælder blandt andet Tyskland.

Danmark åbner fra 15. juni foreløbig grænserne til Tyskland, Norge og Island med visse restriktioner.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

Annonce