cookie-og-privatlivspolitik
Senatets republikanske mindretalsleder, Mitch McConnell, på vej til Senatet tirsdag for at blive taget i ed forud for, at rigsretssagen mod Donald Trump indledes. Det sker efter planen i anden uge af februar.
Senatets republikanske mindretalsleder, Mitch McConnell, på vej til Senatet tirsdag for at blive taget i ed forud for, at rigsretssagen mod Donald Trump indledes. Det sker efter planen i anden uge af februar.
Foto: Samuel Corum/Ritzau Scanpix

Udland

45 af 50 republikanere stemmer imod rigsret mod Trump

Stort flertal af republikanske senatorer stemte for at erklære rigsret mod Donald Trump forfatningsstridigt.
26. januar 2021 kl. 22:11 Af Ritzau

Annonce

Demokraterne kan få svært ved at få dømt tidligere præsident Donald Trump i den rigsretssag, der begynder i USA's Senat i den uge, der begynder 8. februar.

I hvert fald hvis den afstemning, der fandt sted i Senatet tirsdag aften dansk tid, kan tages som et fingerpeg.

Her stemte 45 af de 50 republikanske senatorer for et forslag om at droppe rigsretssagen, fordi den ifølge deres opfattelse strider mod USA's forfatning, idet Trump allerede har forladt præsidentposten.

Resolutionen, der var fremsat af den konservative senator Rand Paul, havde dog 55 stemmer imod sig og blev ikke vedtaget.

Alle 50 demokrater i Senatet stemte imod resolutionen. De fem republikanere, der brød med partidisciplinen, er blandt andre Mitt Romney og Susan Collins, der begge regnes som moderate.

Annonce

Når rigsretssagen mod Trump indledes om cirka to uger, skal der to tredjedeles flertal - altså 67 stemmer - til at dømme Trump i Senatet.

Det betyder, at 17 republikanske senatorer skal stille sig på Demokraternes side og stemme imod Trump.

Afstemningen tirsdag aften tyder dog på, at der ikke er flertal for at dømme ham, skriver New York Times.

Hvis Trump mod forventning kendes skyldig, risikerer han at blive frataget muligheden for igen at stille op som kandidat til et føderalt embede.

Samtlige 100 medlemmer af Senatet blev tirsdag aften dansk tid taget i ed. Under rigsretssagen fungerer de som både dommere og nævningeting, skriver nyhedsbureauet dpa.

Annonce

Donald Trump er den eneste præsident i USA's historie, der to gange er blevet stillet for en rigsret.

Den første rigsretssag endte med hans frifindelse i februar 2020. Sagen handlede om, hvorvidt han havde misbrugt sin magt til at presse Ukraine til at indlede en efterforskning af Hunter Biden. Han er søn af Trumps politiske rival og nuværende præsident, Joe Biden.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HENNING BECH JOHANSEN

Axeltorv i Nakskov 01. marts 2021 kl. 11.48

AF: JOHN WENNERWALD

Facebook skal bidrage 28. februar 2021 kl. 21.20

AF: JOHN WENNERWALD

Vinterferie med familien 22. februar 2021 kl. 09.44

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Billetten til vores verden 21. februar 2021 kl. 12.54

AF: PER HØYEM

Granfeltsgård 18. februar 2021 kl. 14.31

AF: PAW HALLANDSON

Skanlux sommehusene på Marielyst 15. februar 2021 kl. 20.24

Annonce

ANNONCE