cookie-og-privatlivspolitik
18. december sidste år gav USA's præsident, Donald Trump, den formelle ordre til at operette en "Space Command"(Rumkommando). (Arkivfoto)
18. december sidste år gav USA's præsident, Donald Trump, den formelle ordre til at operette en "Space Command"(Rumkommando). (Arkivfoto)
Foto: Ho/Ritzau Scanpix

Udland

50 år efter månelanding: Militært kapløb er startet på ny

Månelandingen satte gang i USA's herredømme i rummet - men i dag bliver det udfordret, forklarer redaktør.
20. juli 2019 kl. 20:48 Af /ritzau/

Annonce

Kort efter midnat natten til søndag bliver det præcis 50 år siden, at en amerikansk astronaut som det første menneske satte sin fod på månen.

Dengang var det først og fremmest en teknologisk og symbolsk sejr for USA over for rivalen Sovjetunionen, men 50 år senere har det vist sig, at USA's rumherredømme skulle afgøre krige og i dag bliver udfordret af lande som Rusland og Kina.

Sådan lyder vurderingen fra udenrigsredaktør på netmediet Kongressen Philip Christian Ulrich. Han peger på, at USA under Golfkrigen mod Irak viste, hvad teknologien i rummet kunne bruges til.

- Hele den måde USA fører krig på og hele den måde, man tilbage i 1991 tabte underkæben over USA's ageren i Golfkrigen, var den højteknologiske måde, USA kunne føre krig på, siger han.

- Det var alt sammen bundet op på GPS-systemer og satellitter, der sikrede kommunikationen mellem de militære enheder. Det hele var baseret på, at satellitter kunne være sikkert oppe i rummet.

Det herredømme i rummet, som USA skaffede sig i årene efter månelandingen, er dog i de seneste år ikke længere en selvfølge.

Derfor er sikkerhedspolitik i rummet igen blevet et tema i amerikansk sikkerhedspolitik. USA's præsident, Donald Trump, har blandt andet varslet, at USA vil til Mars og oprette en decideret Space Force.

Ifølge nyhedsbureauet AFP følger han dermed i fodsporene på både George W.H. Bush og George W. Bush, der begge i deres tid som præsidenter talte om at få astronauter til Mars.

- Det er overhovedet ikke spøjst at tale om en "space force" (rumstyrke, red.). For hvis nogen begynder - som kineserne og russerne har kapacitet til at gøre - at pille amerikanske satellitter ned, så er amerikanerne pludselig "normale" igen, siger Philip Christian Ulrich.

Redaktøren peger på, at amerikanske officerer i dag uddannes til at navigere uden GPS. Eksempelvis har mediet NPR beskrevet, hvordan flådens officer-kadetter undervises i at navigere efter stjernerne.

- Under den kolde krig var der en forståelse af, at der ikke skulle våben i rummet, siger Philip Christian Ulrich.

- I dag er det jo interessant og ret dystert, at den forståelse er forsvundet. Sikkerhedspolitik er i den grad rykket ud i rummet.

- I yderste konsekvens kan amerikanerne overveje våbensystemer på satellitterne, så de kan forsvare sig, siger han.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Dansk Folkeparti synker stadig. 22. januar 2020 kl. 05.18

AF: FREDDI HANSEN

Varmeforsyning i spredt bebyggelse 20. januar 2020 kl. 15.29

AF: JOHN WENNERWALD

Au pair-ordningen til eftersyn 19. januar 2020 kl. 22.57

AF: BJARKE ROSENKILDE

DF's svanesang. 19. januar 2020 kl. 13.30

AF: LEIF A. JENSEN

Når der penge i at snakke… 19. januar 2020 kl. 00.37

AF: BJARKE ROSENKILDE

Den Konservative Khader og… 17. januar 2020 kl. 21.45

Annonce