cookie-og-privatlivspolitik
Demonstranter i den texanske hovedstad, Austin, udtrykker deres utilfredshed med delstatens strenge abortlovgivning. (Arkivfoto)
Demonstranter i den texanske hovedstad, Austin, udtrykker deres utilfredshed med delstatens strenge abortlovgivning. (Arkivfoto)
Foto: Jordan Vonderhaar/Ritzau Scanpix

Udland

Abortklinikker øjner chance i kampen mod Texas' abortlov

Abortklinikker opfordrer USA's højesteret til at sætte kontroversiel abortlov på pause indtil videre.
23. september 2021 kl. 23:59 Af Ritzau

En række abortklinikker har øjnet en chance for i hvert fald midlertidigt at sætte den amerikanske delstat Texas' kontroversielle abortlovgivning på pause.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

I en fælles udtalelse skriver de, at landets højesteret bør sætte loven på pause, indtil der er taget stilling til, om nogle juridiske forhold i loven er forfatningsstridige.

For to uger siden oplyste den amerikanske regering med præsident Joe Biden i spidsen, at regeringen havde indgivet et søgsmål mod Texas.

Regeringen kalder loven for forfatningsstridig, selv om den ikke blev blokeret af højesteret og 1. september trådte i kraft i sydstaten.

Annonce

Loven kriminaliserer personer, der hjælper kvinder med at få abort, hvis de har været gravide i mere end seks uger.

Der er ingen undtagelser for voldtægtsofre eller tilfælde af incest.

Ydermere er loven kontroversiel, fordi den i stedet for at fungere som normal straffelov fungerer som en slags opfordring til at sagsøge andre borgere.

I andre delstaters bud på abortlovgivning har det fungeret på den måde, at politiet kan rejse en straffesag mod en abortklinik, hvis de får nys om, at klinikken udfører aborter.

Men i Texas tilskynder loven private borgere til at anlægge private søgsmål mod klinikker eller personer, der udfører aborter. Det skriver det amerikanske nyhedsbureau AP.

Annonce

Vinder man en sag mod en abortklinik, er man berettiget til mindst 10.000 dollar i kompensation, skriver AP. Det svarer til mere end 63.000 kroner.

Fidusen med at lade borgere håndhæve loven ved at sagsøge hinanden var også et stridspunkt blandt højesteretsdommerne, da landets højeste retsinstans tidligere på måneden valgte ikke at blokere loven, fordi indretningen gør det svært at holde Texas ansvarlig retmæssigt.

Det er meget usædvanligt, at Højesteret gennemgår sager som denne, før de har været igennem de lavere retsinstanser. Alligevel kan abortgrupperne måske fæstne deres lid til dommerne, som under godkendelsen af loven var skeptiske over for håndhævelsen af loven.

Retspræsident John Roberts sagde sågar, at han ville have stoppet håndhævelsen af loven for at finde ud af, om metoden gør, at delstater kan undslippe ansvaret for de love, som de indfører.

Den texanske abortlov har stort set gjort op med aborter i Texas. Borgere i staten må i stedet køre til den nærmeste delstatsgrænse og håbe på, at en klinik nær grænsen har tid til at udføre en abort, men her meldes der i de fleste tilfælde om lange ventelister, skriver Reuters.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

AF: BOB NIELSEN

Byrådet stemte imod dansk… 15. oktober 2021 kl. 06.47

AF: JOHN WENNERWALD

Sydkysten bliver grønnere 10. oktober 2021 kl. 23.23

AF: KURT HANSEN

Bogø vindmøller 05. oktober 2021 kl. 14.31

AF: JOHN WENNERWALD

Dronning over alle 03. oktober 2021 kl. 22.46

AF: TOM AHLQVIST

Ældres forhold. 30. september 2021 kl. 16.06

Annonce

ANNONCE