cookie-og-privatlivspolitik
Bob Dole (til venstre) sammen med den tidligere amerikanske præsident George Bush og tidligere førstedame Barbara Bush i 2004 (Arkivfoto).
Bob Dole (til venstre) sammen med den tidligere amerikanske præsident George Bush og tidligere førstedame Barbara Bush i 2004 (Arkivfoto).
Foto: Reuters/Reuters

Udland

Amerikansk krigshelt med præsidentdrømme er død som 98-årig

Republikaneren Bob Dole, der uden held tre gange forsøgte at blive præsident i USA, er død. Han blev 98 år.
05. december 2021 kl. 18:21 Af Ritzau

Den mangeårige senator og krigshelt Bob Dole, der blandt andet stillede op mod Bill Clinton ved præsidentvalget i 1996, er død.

Det oplyser hans familie og Elizabeth Dole-fonden søndag i to forskellige udtalelser ifølge det amerikanske medie NBC News.

- Det er med tungt hjerte, at vi meddeler, at senator Robert Joseph Dole døde tidligt i morges, mens han sov. Ved sin sød - som 98-årig - havde han tjent USA trofast i 79 år, skriver Elizabeth Dole-fonden på Twitter.

Fonden, der er opkaldt efter Bob Doles hustru, er en støttefond for "skjulte helte" - personer, der hjælper amerikanske veteraner.

Dole meddelte i februar, at han havde fået konstateret lungekræft.

Annonce

Bob Dole var igennem årtier en markant skikkelse hos Det Republikanske Parti og en indflydelsesrig politiker i Kongressen i Washington. Han nåede dog aldrig sin ultimative drøm om at blive USA's præsident.

Han blev født i Russell i Kansas og startede efter gymnasiet, hvor han blev kendt som en habil basketballspiller, på jurastudiet på Kansas University.

Studierne blev dog afbrudt af Anden Verdenskrig, hvor Dole i 1945 blev alvorligt såret, da han blev ramt af skud i Italien. Han blev midlertidigt lam fra halsen og ned, men fik efterfølgende førligheden tilbage.

I 1960 trådte han ind på den politiske scene, da han blev valgt til Repræsentanternes Hus i Washington. Her sad han, indtil han i 1968 blev valgt til Senatet. Doles ambitioner rakte dog videre.

Både i 1980 og 1988 forsøgte han at blive republikanernes præsidentkandidat, men tabte væddeløbet til henholdsvis Ronald Reagan og George H.W. Bush.

Annonce

I 1996 lykkedes det endelig at blive præsidentkandidat. Dole var dog konstant bagud i meningsmålingerne i forhold til den siddende præsident, Bill Clinton, der også endte med at sikre sig endnu en periode på posten.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE