cookie-og-privatlivspolitik
De såkaldte genopdragelseslejre for uighur-muslimer i den kinesiske provins Xinjiang udgør ifølge Amnesty International en forbrydelse mod menneskeheden.
De såkaldte genopdragelseslejre for uighur-muslimer i den kinesiske provins Xinjiang udgør ifølge Amnesty International en forbrydelse mod menneskeheden.
Foto: Thomas Peter/Reuters

Udland

Amnesty: Kina har skabt et dystopisk helvede i Xinjiang

Kinas behandling af muslimsk mindretal er ifølge ny Amnesty-rapport en forbrydelse mod menneskeheden.
11. juni 2021 kl. 01:58 Af Ritzau

Undertrykkelsen af hundredtusindvis af uighur-muslimer i den kinesiske provins Xinjiang udgør en "forbrydelse mod menneskeheden".

Sådan lyder det torsdag i en ny rapport af Amnesty International.

I et 160-sider langt dokument beskriver Amnesty, hvad organisationen kalder "ekstreme tiltag" udført af Kina siden 2017 for at undertrykke uighurerne og andre etniske mindretal i den nordvestlige region.

Rapporten, der blandt andet indeholder vidnesbyrd fra tidligere indsatte i såkaldte genopdragelseslejre, fortæller blandt andet om et system med "statsorganiseret tortur, forfølgelse og masseanholdelser".

- De kinesiske myndigheder har skabt et dystopisk helvedesagtigt sted med et rystende omfang, siger Amnestys generalsekretær, Agnès Callamard.

Annonce

Hun tilføjer:

- Muslimske mindretal (i Xinjiang, red.) er udsat for forbrydelser mod menneskeheden og andre alvorlige overtrædelser af menneskerettighederne.

- Misbruget bør ryste alle menneskers samvittighed.

Ifølge Amnestys rapport er et enormt antal mænd og kvinder siden begyndelsen af 2017 blevet vilkårligt tilbageholdt.

Hundredtusindvis er blevet sendt i fængsel, mens op mod en million er blevet sendt i interneringslejre, står der i rapporten.

Annonce

Alle af de mere end 50 tidligere indsatte, som Amnesty har talt med, siger, at de blev anholdt for ting som at være i besiddelse af religiøse billeder eller for at være i kontakt med nogen i udlandet.

Flere af dem beskriver også, hvordan tæsk, frarøvelse af søvn og overbefolkning er en fast del af livet i de såkaldte genopdragelseslejre.

USA beskylder i forvejen Kina for at udføre "folkedrab" i Xinjiang. Storbritannien har ikke villet gå så langt. Men i sidste måned sluttede landet sig til USA og Tyskland ved at opfordre Kina til at stoppe undertrykkelsen af uighur-mindretallet.

Regeringen i Beijing har gentagne gange afvist, at lejrene bliver brugt til misbrug og undertrykkelse.

Ifølge Kina er der blot tale om arbejdslejre, der skal forhindre ekstremistisk vold i regionen og samtidig booste velstanden.

Annonce

Amnestys generalsekretær, Agnès Callamard, opfordrer torsdag FN til at indlede en international undersøgelse af forholdene i Xinjiang.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

Annonce

ANNONCE