cookie-og-privatlivspolitik
Elon Musk og bilfabrikken Tesla har vist vejen i USA for elektriske biler med Tesla-modellerne. Nu sætter præsident Biden et mål for elbiler og hybridbiler.
Elon Musk og bilfabrikken Tesla har vist vejen i USA for elektriske biler med Tesla-modellerne. Nu sætter præsident Biden et mål for elbiler og hybridbiler.
Foto: Kena Betancur/Ritzau Scanpix

Udland

Biden vil gøre halvdelen af USA's nye biler grønne i 2030

Joe Biden underskriver dekret om at udfase salg af benzinbiler, men kritiseres for ikke at gøre mål bindende.
05. august 2021 kl. 18:00 Af Ritzau

Præsident Joe Biden har torsdag underskrevet et dekret om, at halvdelen af alle solgte biler i USA i 2030 skal være CO2-neutrale. Det vil sige, at halvdelen af alle nye biler skal være elbiler, brintbiler eller hybridbiler.

I dekretet lægges der også op til flere tiltag, der generelt skal nedbringe forurening fra biler frem til 2026.

Det oplyser Det Hvide Hus i en udtalelse.

Målet er at nedbringe USA's samlede CO2-udslip.

Bidens dekret, der ikke er juridisk bindende, bliver støttet af flere store amerikanske og udenlandske bilfabrikanter, der dog samtidig advarer om, at det vil kræve milliarder af dollar fra staten at nå målet.

Annonce

De tre store bilproducenter i USA - General Motors, Ford og Chrysler - byder initiativet velkommen og udtaler, at de deler hensigten om, at 40-50 procent af alle solgte biler i USA i 2030 skal være CO2-neutrale.

Joe Biden har gentagne gange afvist mange af sine demokratiske partifællers krav om at sætte juridisk bindende mål om at udfase salget af benzinbiler.

Det skyldes blandt andet massiv modstand fra United Auto Workers (UAW), der er en af USA's mest magtfulde fagforeninger. UAW frygter, at de nye mål kan koste arbejdspladser for flere af sine medlemmer.

Dan Becker, der er direktør i organisationen Safe Climate Transport Campaign, kritiserer Bidens plan for at være afhængig af "frivillige forpligtelser fra upålidelige bilproducenter".

- Når løfterne fra bilselskaberne er valgfri, får det et nytårsforsæt om at tabe sig til at ligne en juridisk bindende kontrakt, siger han.

Annonce

Af alle solgte biler i USA sidste år var kun to procent elbiler og hybridbiler. Til sammenligning udgjorde Europas samlede salg af elbiler og hybridbiler ti procent.

Bidens tiltag skal efter planen reducere USA's samlede CO2-udledning og samtidig gøre det muligt for USA at konkurrere med Kina på klimaindsatsen.

I modsætning til USA har Kina en plan for 2025 om, at 20 procent af alle nye solgte biler skal være CO2-neutrale.

USA's førende klimastat, Californien, har allerede et mål om, at alle solgte biler i staten udelukkende skal være elbiler og hybridbiler fra 2035.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: RANDI HANSEN

Madfællesskab 28. september 2021 kl. 16.21

AF: JOHNNY BØGVAD

Kommentar til jeres indlæg… 28. september 2021 kl. 16.19

AF: JOHN STÆVNGAARD

Historisk øjeblik venter! 27. september 2021 kl. 11.47

AF: JOHN WENNERWALD

Farvel Mutti 26. september 2021 kl. 23.05

AF: MOGENS H CHRISTENSEN

Borgmesteren er nede 24. september 2021 kl. 13.46

AF: TOM AHLQVIST

Vi skal værne om vores kulturarv: 21. september 2021 kl. 22.13

Annonce

ANNONCE