cookie-og-privatlivspolitik
- Han vil ikke komme med trusler med et ultimatum. Han vil helt enkelt udtrykke sin dybtliggende tro på, at vi skal støtte og beskytte denne protokol, siger Joe Bidens sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan, før den amerikanske præsidents møde med Boris Johnson om Nordirland-protokollen.
- Han vil ikke komme med trusler med et ultimatum. Han vil helt enkelt udtrykke sin dybtliggende tro på, at vi skal støtte og beskytte denne protokol, siger Joe Bidens sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan, før den amerikanske præsidents møde med Boris Johnson om Nordirland-protokollen.
Foto: Phil Noble/Ritzau Scanpix

Udland

Biden øger presset på Johnson i brexitstrid med EU

Briternes manglende implementering af brexitaftalen bekymrer Joe Biden, som rejser sagen torsdag.
10. juni 2021 kl. 10:37 Af Ritzau

EU får en hjælpende hånd fra USA's præsident, Joe Biden, i den aktuelle strid om implementeringen af brexitaftalen mellem EU og briterne.

Biden vil tage sagen op med den britiske premierminister, Boris Johnson, torsdag. Han vil udtrykke sin "principielle holdning" til sagen, bekræfter Bidens sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan, ifølge Financial Times.

- Han vil ikke komme med trusler eller et ultimatum. Han vil helt enkelt udtrykke sin dybtliggende tro på, at vi skal støtte og beskytte denne protokol, siger Sullivan.

Sullivan henviser til Nordirland-protokollen, som er en central og lige nu omstridt del af traktaten.

Storbritannien har valgt at udskyde implementeringen af den del af Nordirland-protokollen, der omhandler tjek af varer over Det Irske Hav til Nordirland, som er del af Storbritannien.

Annonce

For at værne om Belfast-aftalen fra 1998 og for at undgå en egentlig grænse mellem Irland og Nordirland i fredens navn, kunne EU og briterne kun finde en løsning. Nordirland skal foreløbig forblive under EU-regler.

I realiteten skaber det en handelsgrænse i Det Irske Hav, og der skal foretages tjek. Men begrundet i besværligheder med forsyninger til dagligvarebutikker har briterne udskudt dette krav. Til frustration for EU.

EU har kritiseret og fordømt, at den britiske regering løber fra en international aftale.

- Det er vigtigt, og det er også sund fornuft, som jeg ser det, siger den irske premierminister, Micheál Martin, ifølge nyhedsbureauet Reuters til en irsk radiostation om Bidens indblanding.

EU-præsident Charles Michel siger før G7-mødet i Cornwall, at det er "altafgørende", at et land lever op til en indgået aftale. Det er fundamentet for international lov.

Annonce

- Vi vil gøre alt for at beskytte vores interesser og det indre markeds integritet, siger Michel.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, siger, at den såkaldte Nordirland-protokol "skal implementeres nu".

- Vi gør alle, hvad vi kan, for at undgå en hård grænse mellem Irland og Nordirland. Men vi må også beskytte det indre marked. Og Storbritannien er et tredjeland, siger hun.

Ifølge næstformand i EU-Kommissionen Maros Sefcovic, som har ansvar for at udrede trådende med briterne, vil EU-lederne tagen sagen op på G7-topmødet de kommende dage.

Johnson tager ifølge Financial Times brexit-minister David Frost med til topmødet i G7.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

Annonce

ANNONCE