cookie-og-privatlivspolitik
Højesteretsdommer Amy Coney Barrett (t.v.) blev udnævnt af præsident Donald Trump og taget i ed en uges tid inden præsidentvalget i november 2020 af højesteretsdommer Clarence Thomas (t.h.). Nogle demokratiske politikere mener, at Trumps tre udnævnelser af dommere til højesteretten er uretfærdig.
Højesteretsdommer Amy Coney Barrett (t.v.) blev udnævnt af præsident Donald Trump og taget i ed en uges tid inden præsidentvalget i november 2020 af højesteretsdommer Clarence Thomas (t.h.). Nogle demokratiske politikere mener, at Trumps tre udnævnelser af dommere til højesteretten er uretfærdig.
Foto: Patrick Semansky/Ritzau Scanpix

Udland

Biden-udvalg skal se på mulig udvidelse af højesteret

Udvalg skal granske politisk omstridt spørgsmål om antal dommere i USA's højesteret og andre mulige reformer.
09. april 2021 kl. 17:59 Af Ritzau

USA's præsident, Joe Biden, vil nedsætte et udvalg, der skal se på en mulig reform af landets højesteret.

Det meddeler Det Hvide Hus.

Blandt andet skal udvalget i løbet af et halvt år se på, om antallet af dommere i højesteretten kan øges. Det har længe været et ønske fra den demokratiske venstrefløj.

I valgkampen op til sidste års præsidentvalg lovede Joe Biden, at han ville undersøge det politisk omstridte spørgsmål.

Den progressive fløj i Det Demokratiske Parti har længe presset på for, at der skal indsættes flere dommere for at rette op på ubalancen mellem konservative og mere liberale dommere.

Annonce

Det skriver New York Times.

I løbet af sine fire år i Det Hvide Hus udpegede præsident Donald Trump tre dommere, så der i dag er seks dommere, der regnes for konservative, mod tre, der regnes for mere liberale eller på midten af skalaen.

Senest indsatte Trump den konservative Amy Coney Barrett som afløser for den afdøde liberale dommer Ruth Bader Ginsburg.

Inden valget i 2016, som Trump vandt, blokerede Republikanerne i næsten et år for, at daværende præsident Barack Obama kunne indsætte sin nominerede til den ledige plads i højesteretten.

Udvalget skal også se på, om der eventuelt skal være en begrænsning på, hvor længe dommerne kan sidde på posten. De ni dommere, der sidder i højesteretten i dag, er udnævnt på livstid.

Annonce

Udvalget får ikke til opgave at komme med anbefalinger, skriver New York Times. Men det skal blandt andet se på de mulige konsekvenser af at udvide antallet af dommere.

Biden vil senere fredag underskrive et dekret om at etablere udvalget.

Det kommende udvalg vil bestå af 36 medlemmer, først og fremmest jurister og tidligere dommere.

Det ledes af Bob Bauer, der var en af præsident Obamas nære rådgivere, og juraprofessor Cristina Rodriguez, som var en af Obamas vicejustitsministre.

Der er dog tale om en tværpolitisk gruppe, fremgår det af meddelelsen fra Det Hvide Hus.

Annonce

Udvalget har 180 dage til at gøre deres arbejde færdigt.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

Annonce

ANNONCE