cookie-og-privatlivspolitik
Bolivias oppositionsleder, Luis Fernando Camacho, jubler sammen med demonstranter i hovedstaden La Paz søndag, efter at han har afleveret et brev til Evo Morales med krav om hans afgang.
Bolivias oppositionsleder, Luis Fernando Camacho, jubler sammen med demonstranter i hovedstaden La Paz søndag, efter at han har afleveret et brev til Evo Morales med krav om hans afgang.
Foto: Aizar Raldes/Ritzau Scanpix

Udland

Bolivias pressede præsident meddeler sin afgang

Efter massive protester, pres fra hærchef og flere ministres afgang kaster Evo Morales håndklædet i ringen.
10. november 2019 kl. 22:15 Af Ritzau

Annonce

Bolivias præsident, Evo Morales, vil træde tilbage. Det meddeler han søndag aften dansk tid.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

- Jeg fratræder mit embede som præsident, siger han i en tv-transmitteret tale.

- Vores store ønske er, at fred og ro vender tilbage i samfundet, siger Morales, der tilføjer, at han har indgivet sin afskedsbegæring til parlamentet.

Da nyheden om Morales' afgang blev meddelt, udbrød der feststemning og jubelråb på gaderne i Bolivias hovedstad, La Paz, hvor en større menneskemængde har været samlet.

Vicepræsident Alvaro Garcia Linera fratræder også sit embede.

Morales, der har været Bolivias præsident siden 2006, går af efter tre uger med voldsomme protester i kølvandet på et omstridt præsidentvalg, som præsidenten vandt ifølge de officielle resultater.

En rapport fra Organisationen af Amerikanske Stater (OAS) har imidlertid konkluderet, at det oprindelige valg var præget af "tydelig manipulation" af valgresultatet. Nok vandt Morales, men ikke med en margen på mere end ti procentpoint, fremgik det af rapporten.

Søndag er udviklingen gået hurtigt i Bolivia, hvor flere ministre og højtstående embedsmænd er trådt tilbage fra deres poster, efterhånden som opbakningen til Morales smuldrede.

Kort inden at Morales meddelte nationen, at han vil træde tilbage, havde både landets hærchef, Williams Kaliman, og den øverste politichef, Vladimir Calderon Mariscal, opfordret præsidenten til at gå af.

Bolivias oppositionsleder, Luis Fernando Camacho, ankom - omgivet af en stor menneskemængde - søndag aften dansk tid til præsidentpaladset for at aflevere et brev til Evo Morales med krav om hans afgang. Det skriver avisen El Deber ifølge nyhedsbureauet dpa.

Cuba og Venezuela, to af den venstreorienterede tidligere præsidents allierede igennem længere tid, har meddelt deres støtte til Morales.

Således udtrykker Cuba "solidaritet med dets broderpræsident Evo Morales", skriver landets udenrigsminister, Bruno Rodríguez, på Twitter.

Han tilføjer, at Morales har været "en fortaler og et symbol for oprindelige folk på de amerikanske kontinenter".

Venezuela fordømmer det, som landet kalder et "kup".

Også Mexico har udtrykt støtte, og udenrigsminister Marcelo Ebrard har udtalt, at Morales kan få asyl i landet, hvis han ønsker det. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Morales blev som den første af Bolivias oprindelige folk valgt som præsident i 2005.

Den mangeårige præsident har i spidsen for et af Sydamerikas fattigste lande givet både politisk og økonomisk stabilitet en årrække.

Men støtten til ham er svundet ind de seneste år. Det skyldes blandt andet en stagnerende økonomisk vækst samt bekymringer om korruption.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

Annonce