cookie-og-privatlivspolitik
Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, skal nu undersøges for hans "udokumenterede udtalelser om omfattende valgsvindel". (Arkivfoto)
Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, skal nu undersøges for hans "udokumenterede udtalelser om omfattende valgsvindel". (Arkivfoto)
Foto: Adriano Machado/Reuters

Udland

Bolsonaro skal efterforskes for angreb på valgsystem

Brasiliens højesteret har bestemt, at præsidenten skal efterforskes for sin kritik af valgsystemet.
04. august 2021 kl. 23:30 Af Ritzau

En brasiliansk højesteretsdommer har udstedt en kendelse om, at landets præsident, Jair Bolsonaro, skal efterforskes for udtalelser om landets elektroniske valgsystem.

Jair Bolsonaro har insisteret på, at der indføres trykte stemmesedler.

Præsidenten har hævdet - uden dokumentation - at et elektronisk valgsystem medfører mere valgsvindel. Det er netop denne påstand, som højesteretsdommer Alexandre de Moraes vil have efterforsket.

- Folk, der siger, at elektroniske valgsystemer er mere sikre, er løgnere, sagde han søndag i en videotransmitteret tale ved demonstrationer i hovedstaden Brasília.

Kritikere ser udtalelserne som et forsøg på at undergrave tilliden til valgsystemet. De mener, målet er at kunne underkende et eventuelt valgnederlag ved præsidentvalget i 2022.

Annonce

Den strategi er tidligere set i forbindelse med det amerikanske præsidentvalg. Her såede tidligere præsident Donald Trump tvivl om både gyldigheden og optællingen af stemmesedlerne. Det skete i et forsøg på at få valgresultatet omgjort.

Kendelsen fra den brasilianske højesteret kommer på opfordring fra landets øverste valgdomstol. Den har allerede gang i en efterforskning af præsidenten.

Valgdomstolen skal undersøge præsidenten for korruption, embedsmisbrug, svindel og en række andre forhold.

Den brasilianske højesteret vil undersøge Bolsonaro for injurier og for at opfordre til kriminelle handlinger på baggrund af hans "udokumenterede udtalelser om omfattende valgsvindel".

Meningsmålingerne spår i øjeblikket, at præsidenten vil lide nederlag til udfordreren Luiz Inacio Lula da Silva fra det brasilianske Arbejderpartiet. Brasilianerne går til stemmeurnerne 2. oktober 2022.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MOGENS H CHRISTENSEN

Borgmesteren er nede 24. september 2021 kl. 13.46

AF: TOM AHLQVIST

Vi skal værne om vores kulturarv: 21. september 2021 kl. 22.13

AF: DITTE RUST

Spoiler: Poolhusene i… 21. september 2021 kl. 12.35

AF: JOHN WENNERWALD

Klar til valget 19. september 2021 kl. 22.41

AF: LINDA SOMMER

Alle kan noget 18. september 2021 kl. 16.47

AF: JOHN WENNERWALD

Anonym og fortrolighed 14. september 2021 kl. 22.36

Annonce

ANNONCE