cookie-og-privatlivspolitik
Ved en domstol i Florida tilstod Nikolas Cruz onsdag 17 tilfælde af drab og 17 tilfælde af drabsforsøg ved et skoleskyderi i Florida i 2018. Den nu 23-årige mand undskyldte over for ofrene, da han sad på anklagebænken.

2

Billeder

Ved en domstol i Florida tilstod Nikolas Cruz onsdag 17 tilfælde af drab og 17 tilfælde af drabsforsøg ved et skoleskyderi i Florida i 2018. Den nu 23-årige mand undskyldte over for ofrene, da han sad på anklagebænken.
Foto: Amy Beth Bennett/Ritzau Scanpix

Udland

Bortvist elev tilstår 17 drab ved skoleskyderi i Florida

Nikolas Cruz risikerer dødsstraf for at stå bag et af de værste skoleskyderier, USA har oplevet.
20. oktober 2021 kl. 17:07 Af Ritzau

Den 23-årige Nikolas Cruz erklærer sig skyldig i 17 tilfælde af drab og lige så mange drabsforsøg ved et skoleskyderi i delstaten Florida 14. februar 2018.

Massakren på Marjory Stoneman Douglas High School i byen Parkland var et af de mest dødelige skoleskyderier i USA's historie.

- Jeg er meget ked af, hvad jeg gjorde, og jeg bliver nødt til at leve med det hver dag, sagde Cruz i en retssal i Fort Lauderdale, Florida, onsdag.

- Det giver mig mareridt, tilføjede han.

Hans advokat, David Wheeler, havde i sidste uge sagt, at Cruz ville erklære sig skyldig.

Annonce

Nikolas Cruz var 19 år, da han på valentinsdag i 2018 gik ind på skolen i Parkland og udløste brandalarmen. Dernæst trak han et halvautomatisk våben frem og begyndte at skyde elever og lærere.

14 elever og 3 ansatte på skolen blev dræbt. 17 andre blev såret.

Forinden var Cruz blevet bortvist fra skolen på grund af dårlig opførsel. Under retssagen er det kommet frem, at han gennem noget tid har haft alvorlige psykiske problemer.

Det våben, han brugte til at dræbe de 17 mennesker på skolen, var af typen AR-15. Cruz havde købt det på lovlig vis, da han var 18 år.

Skolemassakren førte til, at flere af de overlevende elever fra skolen i Florida dannede organisationen March for Our Lives, der arbejder for at ændre de amerikanske våbenlove, så den type våben bliver forbudt.

Annonce

En måned efter skyderiet holdt March for Our Lives en stor demonstration i forbundshovedstaden Washington D.C. Den blev fulgt af hundredvis af lignende demonstrationer andre steder i USA og verden.

Anklageren i sagen har kaldt Cruz' gerning "kold, kalkuleret og overlagt" og har krævet ham idømt dødsstraf.

Cruz har tidligere nægtet sig skyldig. Hans tilståelse åbner nu op for, at et nævningeting kan beslutte at idømme ham fængsel på livstid.

- Hvis jeg får endnu en chance, vil jeg gøre alt, hvad jeg kan, for at forsøge at hjælpe andre, sagde han under onsdagens høring.

Dommer Elizabeth Scherer forklarede Cruz, at en anden dom i en separat sag - hvor Cruz har erkendt at have overfaldet en fængselsbetjent - kan være en ulempe for ham, når straffen skal udmåles.

Annonce

- Staten vil bruge dommen i den sag som bevis på skærpende omstændigheder for at kunne tale for dødsstraf. Forstår du det?, spurgte dommeren Cruz.

- Ja, svarede han.

Henvendt til nogle af de familier til ofrene, der var mødt frem i retten, sagde Cruz:

- Jeg synes, at det skal være jeres beslutning, hvor jeg skal hen, om jeg skal leve eller dø. Ikke nævningetingets.

Udvælgelsen af nævninger i sagen om strafudmålingen begynder 4. januar.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

AF: CHRIS MCKAY

Aftenskole ånder lettet op.… 15. november 2021 kl. 15.06

AF: MICHAEL SKOVBON

Er der en voksen til stede??? 15. november 2021 kl. 13.37

Annonce

ANNONCE