cookie-og-privatlivspolitik
En kvinde henter vand nær Sydafrikas tørkeramte storby Cape Town. Indbyggerne har nu kun lov til at bruge 50 liter vand dagligt. På "dag nul" bliver vandrationerne halveret til 25 liter, og 200 vandstationer bliver lukket.
En kvinde henter vand nær Sydafrikas tørkeramte storby Cape Town. Indbyggerne har nu kun lov til at bruge 50 liter vand dagligt. På "dag nul" bliver vandrationerne halveret til 25 liter, og 200 vandstationer bliver lukket.
Foto: Scanpix/Bram Janssen

Udland

Cape Town udsætter vandkrise en måned

Indbyggerne i Cape Town må bruge 50 liter vand dagligt. På "dag nul" bliver vandrationerne halveret.
06. februar 2018 kl. 08:39 Af /ritzau/AP

Annonce

"Dag nul", som er den dag, hvor vandforsyningerne i millionbyen Cape Town bliver lukket på grund af tørke og ekstrem vandmangel, er udsat fra 16. april til 11. maj.

Baggrunden for udsættelsen er nye beregninger, som viser, at landmænd uden for Cape Town vil bruge mindre vand end tidligere beregnet.

Derudover har frugtplantager i området overført vand til byens forsyningssystem, da der har været tilstrækkeligt med nedbør til, at de har kunnet sikre deres avl, skriver avisen News 24.

Den 1. februar blev der indført nye vandregler i Cape Town i et forsøg på at hindre "dag nul".

Indbyggerne har nu kun lov til at bruge 50 liter vand dagligt. På "dag nul" bliver vandrationerne halveret til 25 liter, og 200 vandstationer bliver lukket.

Omkring en fjerdedel af Cape Towns indbyggere bor i slumområder, hvor der ikke er indlagt vand, men hvor alle skal hente det vand, som de har brug for, ved offentlige vandhaner.

Hvis vandhanerne løber tør, ventes det, at folk skal hente vand ved standere rundt om i byen. Standerne fyldes med vand fra tankbiler.

En mangeårig tørke og øget befolkningstilvækst ligger til grund for vandkrisen, men eksperter fremhæver, at klimakrisen også har spillet afgørende ind.

Byen er stadig afhængig af vand fra vandreservoirer og nye projekter som afsaltningsanlæg, der vil gøre det muligt at anvende havvand, ligger et godt stykke ud i fremtiden.

Mange forskere følger udviklingen i Cape Town, da storbyen står til at blive den første storby uden vand.

Cape Town ligger på Jordens sydlige halvkugle, hvor det i øjeblikket er sommer. Regnsæsonen ventes først at indtræffe i maj.

Byens myndigheder er blevet kritiseret for ikke at have indført vandrestriktioner langt tidligere.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HELENE WIINGAARD

Sikke et spild... 21. februar 2019 kl. 13.50

AF: MARTIN WOUTERS

ældre maden 19. februar 2019 kl. 08.16

AF: JOHN WENNERWALD

Månedsløn; 4,4 mio. kr. 17. februar 2019 kl. 21.32

AF: MARTIN WOUTERS

endnu engang efterspørgsel… 14. februar 2019 kl. 14.38

AF: MARTIN WOUTERS

kommune har arbejdet 1 år… 13. februar 2019 kl. 15.26

AF: JOHN WENNERWALD

Landbruget svigter den… 10. februar 2019 kl. 21.35

Annonce