cookie-og-privatlivspolitik
Medlemmer af Nagorno-Karabkhs selvforsvarsstyrke nær Mataghis i april 2016. (Arkivfoto)
Medlemmer af Nagorno-Karabkhs selvforsvarsstyrke nær Mataghis i april 2016. (Arkivfoto)
Foto: Staff/Reuters

Udland

Civile dræbt i nye kampe mellem Armenien og Aserbajdsjan

Armenien beskylder Aserbajdsjan for at angribe civile mål i separatistisk region.
27. september 2020 kl. 08:42 Af Ritzau

Annonce

Kampe mellem armenske separatister og Aserbajdsjan har søndag kostet civile menneskeliv, oplyser begge sider. Derudover er to militærhelikoptere fra Aserbajdsjan blevet skudt ned.

Nedskydningen skal være sket i regionen Nagorno-Karabakh i det sydvestlige Aserbajdsjan. Her har armenske separatister erklæret sig selvstændige fra Aserbajdsjan.

Hvad helikopterne lavede, da de blev beskudt, er de to lande ikke enige om.

Ifølge Armenien foretog de bombardementer af civile mål i Nagorno-Karabakh. Her råder det armenske forsvarsministerium civilbefolkningen til at søge i sikkerhed i beskyttelsesrum.

I en udtalelse har separatisternes præsident i Nagorno-Karabakh erklæret undtagelsestilstand og beordret en mobilisering af alle våbenføre mænd over 18 i regionen.

Aserbajdsjan derimod anfører, at helikopterne befandt sig nær den såkaldte kontaktlinje. Det er et heftigt mineret ingenmandsland, der skiller de armenske separatister i Nagorno-Karabakh og Aserbajdsjans hær.

Ifølge regeringen i Aserbajdsjan blev helikopterne skudt ned under en kontraoffensiv efter et angreb fra armenske separatister.

De to lande har siden deres selvstændighed efter Sovjetunionens kollaps haft et anspændt forhold. Problemerne stammer fra grænsestridigheder og religiøse forskelle.

Først i 1990'erne udkæmpede landene en de facto krig, da det armenske mindretal i det sydvestlige Aserbajdsjan gjorde oprør. Over 30.000 døde under krigen.

Armenien tog kontrollen med Nagorno-Karabakh og de omkringliggende områder i det sydvestlige Aserbajdsjan.

Siden da har området været et stridspunkt mellem de to lande. I 2016 udbrød der igen kampe i regionen, der krævede adskillige menneskeliv.

Konflikten mellem de to lande er samtidig et led i et større spil i området. Aserbajdsjan er støttet af Tyrkiet, mens Armenien er støttet af Rusland.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Historien om Kaj Munk skal… 27. oktober 2020 kl. 07.05

AF: LEIF A. JENSEN

Ytringsfriheden 25. oktober 2020 kl. 22.29

AF: JOHN WENNERWALD

Røg julen dér? 25. oktober 2020 kl. 21.38

AF: MARTIN WOUTERS

mulighed for anløb af… 25. oktober 2020 kl. 07.23

AF: LINDA SOMMER

Den historiske kulturarv… 20. oktober 2020 kl. 09.43
Kom nu videre 20. oktober 2020 kl. 08.49

Annonce