cookie-og-privatlivspolitik
CureVacs covid-19-vaccine har i et studie med omkring 40.000 forsøgspersoner vist en effektivitet på blot 47 procent. (Arkivfoto)
CureVacs covid-19-vaccine har i et studie med omkring 40.000 forsøgspersoner vist en effektivitet på blot 47 procent. (Arkivfoto)
Foto: Frank Hoermann/Sven Simon/Ritzau Scanpix

Udland

CureVacs covid-19-vaccine misser effektivitetsmål

I de sidste og afgørende studier har vaccinen fra CureVac vist sig kun at have en effektivitet på 47 procent.
16. juni 2021 kl. 23:13 Af Ritzau

En covid-19-vaccine fra det tyske biotekselskab CureVac har i et studie med omkring 40.000 forsøgspersoner vist en effektivitet på blot 47 procent og opfylder dermed ikke de statistiske succeskriterier.

Det oplyser CureVac i en pressemeddelelse onsdag.

I studiet blev vaccinen, CVnCoV, testet i sammenhæng med mindst 13 varianter af coronavirus.

- CVnCoV udviste en foreløbig vaccineffektivitet på 47 procent mod covid-19-sygdom af enhver sværhedsgrad og opfyldte ikke forudbestemte statistiske succeskriterier, skriver selskabet.

CureVac er i øjeblikket ved at afslutte de afgørende studier med sin vaccine og har endnu ikke ansøgt om at få den godkendt.

Annonce

- Selv om vi havde håbet på et bedre foreløbigt udfald, så er det udfordrende at dokumentere en høj effektivitet blandt denne hidtil usete brede mangfoldighed af varianter, udtaler CureVacs administrerende direktør, Franz-Werner Haas, i pressemeddelelsen.

- Idet vi fortsætter mod den endelige analyse med yderligere mindst 80 tilfælde, kan den samlede vaccineeffektivitet muligvis ændre sig, tilføjer han.

CVnCoV er blevet testet for mindst 13 varianter af coronavirusset. 134 positive test er blevet undersøgt i analysen, og 124 af disse viste sig at være en af varianterne.

Kun ét af tilfældene var det originale coronavirus.

I sidste uge udtalte en tysk delstatsminister, at vaccinen tidligst får en godkendelse fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) i august.

Annonce

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har CureVac en ordre på op til 405 millioner doser, der efter planen skal fordeles gennem EU. Den aftale blev indgået i november 2020.

Derudover har den tyske regering tilkendegivet, at den er enig med CureVac om betingelserne for yderligere 20 millioner doser.

Begge disse aftaler kan først blive til virkelighed, når EMA har godkendt vaccinen til brug.

Som Reuters påpeger, skaber den lave vaccineeffektivitet dog tvivl om de mange millioner af doser til EU.

Herhjemme regnede Sundhedsstyrelsen oprindeligt med, at de første CureVac-doser kunne komme i juni, men siden er tidspunktet blevet rykket, ligesom at mængden af forventede doser er blevet nedjusteret.

Annonce

Så sent som i sidste uge sagde direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm, at den nye vaccine fra CureVac næppe kommer til at spille en rolle i det danske vaccinationsprogram.

- Vi må se i øjnene, at vi må udrulle vores vaccineprogram med de to vacciner, vi har, sagde Søren Brostrøm torsdag ifølge DR på et pressemøde med henvisning til vaccinerne fra Pfizer/BioNTech og Moderna.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Nye tider 18. juli 2021 kl. 23.19

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: BØJE HANSEN

Til Leif Jensen, Følfodvej… 10. juli 2021 kl. 09.34

AF: JOHN WENNERWALD

# Me too 04. juli 2021 kl. 22.34

AF: KENNETH WINTHER

Storstrøm Fængsel bløder... 03. juli 2021 kl. 09.56

Annonce

ANNONCE