cookie-og-privatlivspolitik
Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko, blev hilst velkommen af tilhængere, da han torsdag talte ved et kvindeforum i hovedstaden Minsk.
Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko, blev hilst velkommen af tilhængere, da han torsdag talte ved et kvindeforum i hovedstaden Minsk.
Foto: Tut.by/Reuters

Udland

Danmark og USA fordømmer internetnedlukning i Hviderusland

En regering bør ikke lukke ned for internettet, siger Danmark i erklæring om Hviderusland med 28 andre lande.
17. september 2020 kl. 23:43 Af Ritzau

Annonce

29 lande, herunder Danmark, USA og Tyskland, fordømmer, at regeringen i Hviderusland efter alt at dømme står bag delvise og totale nedlukninger af internettet i landet i kølvandet på det "bedrageriske" valg i august.

Det fremgår af en fælles erklæring, som er offentliggjort på det amerikanske udenrigsministeriums hjemmeside torsdag.

- Nedlukninger og blokeringer og filtrering af tjenester begrænser uberettiget retten til at forsamles fredeligt, foreningsfrihed og ytringsfrihed, står der i erklæringen.

- Regeringer bør ikke blokere for eller forstyrre internetforbindelser, da nedlukninger ofte underminerer menneskerettigheder og fundamentale friheder.

Underskriverne af erklæringen tæller regeringerne i Australien, Belgien, Bulgarien, Canada, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Irland, Island, Japan, Letland, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Norge, Polen, Schweiz, Slovenien, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ukraine, USA og Østrig.

- Internetnedlukninger påvirker alle brugere, især marginaliserede grupper og personer i sårbare situationer.

- Nedlukninger begrænser mediefriheden og journalisters og menneskerettighedsforkæmperes mulighed for at rapportere om overtrædelser af menneskerettigheder og krænkelser og holde regeringer ansvarlige.

- Menneskerettigheder skal beskyttes online, ligesom at de er beskyttet offline, står der i erklæringen.

Tidligere torsdag meddelte udenrigsminister Jeppe Kofod (S), at 17 lande, herunder Danmark, fra OSCE, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, vil nedsætte en uafhængig ekspertmission.

Den skal undersøge "talrige rapporter om alvorlige menneskerettighedskrænkelser" i Hviderusland i forbindelse med præsidentvalget i starten af august.

Missionen nedsættes, samtidig med at tusindvis af mennesker i Hviderusland har demonstreret de seneste uger. De kræver, at præsident Aleksandr Lukasjenko går af.

Demonstranterne mener, at Lukasjenko svindlede med sidste måneds præsidentvalg. Det skulle forhindre oppositionens kandidat, Svetlana Tikhanovskaja, i at blive præsident.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Historien om Kaj Munk skal… 27. oktober 2020 kl. 07.05

AF: LEIF A. JENSEN

Ytringsfriheden 25. oktober 2020 kl. 22.29

AF: JOHN WENNERWALD

Røg julen dér? 25. oktober 2020 kl. 21.38

AF: MARTIN WOUTERS

mulighed for anløb af… 25. oktober 2020 kl. 07.23

AF: LINDA SOMMER

Den historiske kulturarv… 20. oktober 2020 kl. 09.43
Kom nu videre 20. oktober 2020 kl. 08.49

Annonce