cookie-og-privatlivspolitik
Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) vil med en erklæring forhindre, at en begivenhed som VM i fodbold kan ende i Qatar, som er tilfældet i 2022. (Arkiv).
Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) vil med en erklæring forhindre, at en begivenhed som VM i fodbold kan ende i Qatar, som er tilfældet i 2022. (Arkiv).
Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Udland

Dansk initiativ skal forhindre værtskaber som VM i Qatar

Kulturminister møder opbakning blandt kolleger i EU til erklæring om mere åbenhed fra sportsorganisationer.
30. november 2021 kl. 19:35 Af Ritzau

Der skal være mere gennemsigtighed og fokus på menneskerettigheder, når der træffes beslutninger i internationale idrætsforbund.

For eksempel når det handler om, hvem der skal have værtskabet for en stor sportsbegivenhed.

Det mener kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), der med en erklæring vil forhindre, at en begivenhed som VM i fodbold kan ende i Qatar, som er tilfældet i 2022.

Erklæringen har hun tirsdag haft med til et ministermøde i EU, hvor hun har præsenteret den for andre EU-lande.

- Formålet er samlet at lægge et politisk pres på vores sportsorganisationer om, at når de tildeler værtskaber, for eksempel VM i en sportsgren, skal de tænke menneskerettigheder ind.

Annonce

- De skal gøre det i nogle processer, hvor der er åbenhed omkring det, og der er transparens. Det er ret vigtigt, fordi det gør, at vi kan gennemskue, hvordan de her værtskaber falder ud til de lande, det nu en gang gør.

- Og i sidste ende sikre at vi undgår et nyt Qatar, som skal være vært for VM i herrefodbold næste år til trods for nogle rammer, der virkelig ikke er fodbolden værdig, siger hun.

Kulturministeren fortæller efter mødet i Bruxelles, at de øvrige ministre har vist stor interesse i erklæringen. De har nu nogle dage til at finde ud af, om de vil tilslutte sig den.

Flere har allerede tilkendegivet, at de vil være med, så det ser "stærkt ud", mener Ane Halsboe-Jørgensen.

Siden Qatar blev tildelt VM i fodbold, har beslutningen mødt stor kritik. Qatar kritiseres blandt andet for at se stort på menneskerettigheder.

Annonce

Kulturministeren håber, at erklæringen kan rejse en politisk diskussion og lægge pres på de internationale sportsorganisationer.

Erklæringen er udarbejdet på dansk initiativ, men samtlige nordiske lande står bag den. Ane Halsboe-Jørgensen håber på bred tilslutning både i Europa og ud over Europas grænser.

Det vil være "væsentligt stærkere", hvis flere insisterer på, at tingene skal foregå med åbenhed, mener hun.

- Jeg tror, at der skal et vedvarende pres til. Det her er et langt sejt træk. Det er en kultur, som skal vristes op og ændres over tid, siger hun.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE