cookie-og-privatlivspolitik
David Koch ejede sammen med sin bror Charles firmaet Koch Industries.
David Koch ejede sammen med sin bror Charles firmaet Koch Industries.
Foto: Lucas Jackson/Reuters

Udland

Den kontroversielle milliardær David Koch er død

Den amerikanske erhvervsmand David Koch, en af verdens rigeste personer, er død, 79 år gammel.
23. august 2019 kl. 15:04

Annonce

Milliardæren David Koch, konservativ donor og en af verdens rigeste mænd, er død. Det skriver BBC.

Amerikaneren var ifølge Forbes' liste over de rigeste personer den 11. rigeste i verden. Han var samtidig også kendt som stordonor til det republikanske parti i USA. Han blev 79 år.

Sammen med sin bror Charles, der også er nummer 11 på Forbes' liste, ejede han Koch Industries, et energi- og kemikaliefirma. David Koch stoppede med at lede organisationen sidste år på grund af skrantende helbred, skriver NBC News.

Ved sin død var han ifølge mediet god for omkring 285 milliarder kroner.

Brødrene var med til at opbygge et stort netværk af konservative donorer, der blandt andet har forsøgt at påvirke politikere i retning mod en mindre stat og mere frihandel.

Netværket har ved de seneste mange præsidentvalg i USA i alt brugt mere end en milliard dollar på at påvirke præsidentkandidater.

I 1980 stillede David Koch selv op som præsidentkandidat for det libertarianske parti, The Libertarian Party, og fik med sin medkandidat en procent af stemmerne.

Han og hans bror Charles har trods deres konservative tilhørsforhold ikke haft et synderligt godt forhold til USA's præsident Donald Trump. De tog blandt andet afstand til præsidenten, fordi hans opgør med andre lande har ført til højere toldsatser.

- Globalisterne Koch-brødrene, der er blevet en total vittighed i rigtige republikanske kredse, er imod en styrket grænse og stærk handel. Jeg har aldrig søgt deres støtte, for jeg har ikke brug for deres penge eller dårlige idéer, skrev Trump sidste sommer på Twitter som reaktion på brødrenes afstandstagen.

David Koch brugte en del af sin formue på at støtte kunst og kultur, blandt andet med en donation på 100 millioner dollar til New York City Ballet, der i dag har til huse i David H. Koch Theater.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Sundhedsvæsnet får et løft i 2020 01. december 2019 kl. 21.30

AF: VALDEMAR HVIDBERG ALBAN

Så er det nok! 01. december 2019 kl. 17.10

AF: BJARKE ROSENKILDE

Marcus Knuth, en kommende… 29. november 2019 kl. 13.08

AF: BJARKE ROSENKILDE

Skraldespansk 29. november 2019 kl. 12.51

AF: JOHN WENNERWALD

Kriminelle bandemedlemmer… 24. november 2019 kl. 21.50

AF: BJARKE ROSENKILDE

Bedstemor med slag i! 21. november 2019 kl. 18.21

Annonce