cookie-og-privatlivspolitik
Den svenske forfatter og dramatiker Lars Norén er tirsdag død, 76 år. Han døde af eftervirkninger af covid-19, meddeler forlaget. (Arkivfoto)
Den svenske forfatter og dramatiker Lars Norén er tirsdag død, 76 år. Han døde af eftervirkninger af covid-19, meddeler forlaget. (Arkivfoto)
Foto: Kristian Sæderup/Ritzau Scanpix

Udland

Den svenske dramatiker Lars Norén er død - 76 år

Et af Sveriges største navne inden for teater og scenekunst Lars Norén er død efter at have fået covid-19.
26. januar 2021 kl. 15:54 Af Ritzau

Annonce

Den svenske forfatter og dramatiker Lars Norén er død, 76 år. Det bekræfter hans forlag over for nyhedsbureauet TT.

- Albert Bonniers Forlag har i dag fået den triste opgave af familien at meddele, at Lars Norén døde tirsdag 26. januar 2021 af komplikationer knyttet til covid-19, skriver forlaget i en pressemeddelelse.

Dramatikeren døde på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm efter nogle ugers sygdom, siger forlægger Eva Bonnier til netavisen Expressen.

Lars Norén er blevet betegnet som et af Sveriges største navne inden for teater og scenekunst og som 1990'ernes betydeligste nulevende dramatiker i Skandinavien. Svenske medier har kaldt ham August Strindbergs arvtager.

Han er blandt andet kendt for skuespil som "Personkreds 3" og "Kaos er nabo til Gud" fra begyndelsen af 1980'erne. Sidstnævnte blev lavet til en tv-serie og blev Noréns store gennembrud som dramatiker, skriver SVT i en nekrolog.

Annonce

Siden fulgte en lang række teaterstykker, der for manges vedkommende handler om de små og store konflikter, der bobler under overfladen i familierne.

Eva Bonnier kalder ham en af vor tids helt store dramatikere og forfattere.

- Det er næsten ikke muligt at sætte ord på. Han har et så stort bagkatalog. Han var en stor poet, en stor prosaforfatter, en meget stor dramatiker, siger hun til Expressen.

Mange af Noréns værker kredsede om personer i samfundets udkant, heriblandt misbrugere, hjemløse og psykisk syge, som fik en stemme i "Personkreds 3".

Hans mest kontroversielle stykke er nok "Sju tre". De medvirkende var fængselsindsatte, der spiller sig selv. Det skabte en stor debat om ytringsfrihed og dens grænser, at de som erklærede nynazister fik lov at tale om, hvordan Sverige skal "renses".

Annonce

En af de medvirkende brugte den udgangstilladelse fra fængslet, som han fik til at deltage i teaterstykket, til at røve en bank i byen Kisa. Under flugten skød og dræbte han to politifolk.

En lang række af Noréns skuespil har også været opført på danske teatre, heriblandt "Natten er dagens mor", der blev opført på Det Kongelige Teater i København i 1986.

Han efterlader sig tre børn.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HENNING BECH JOHANSEN

Axeltorv i Nakskov 01. marts 2021 kl. 11.48

AF: JOHN WENNERWALD

Facebook skal bidrage 28. februar 2021 kl. 21.20

AF: JOHN WENNERWALD

Vinterferie med familien 22. februar 2021 kl. 09.44

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Billetten til vores verden 21. februar 2021 kl. 12.54

AF: PER HØYEM

Granfeltsgård 18. februar 2021 kl. 14.31

AF: PAW HALLANDSON

Skanlux sommehusene på Marielyst 15. februar 2021 kl. 20.24

Annonce

ANNONCE