cookie-og-privatlivspolitik

Udland

Domstol godkender FN-sag mod mistænkt for folkedrab i Rwanda

Felicien Kabuga er anklaget for at have finansieret drabene på hundredtusindvis af tutsier i 1994.
03. juni 2020 kl. 16:27 Af Ritzau

Annonce

En appeldomstol i Paris har onsdag givet grønt lys til, at Felicien Kabuga, der er mistænkt for at have medvirket til folkedrab i Rwanda, kan blive udleveret og retsforfulgt ved en FN-domstol i Tanzania.

FN anklager Kabuga for at have finansieret drabene på omkring 800.000 mennesker i Rwanda i 1994.

Kabuga har selv ønsket at forsvare sig ved en fransk domstol. Han har stadig mulighed for at anke onsdagens afgørelse fra domstolen i Paris.

Hvis afgørelsen bliver effektueret, vil Felicien Kabuga blive udleveret til FN-organet Mechanism for International Tribunals (Mict).

Felicien Kabuga har i flere årtier været en af Afrikas mest eftersøgte mænd. Han blev anholdt 16. maj i sit hjem lidt uden for Paris. Her havde han levet under et falsk navn.

Kabugas advokater har anmodet om, at deres klient skal have lov til at blive i Frankrig - blandt andet på grund af hans fremskredne alder og dårlige helbred. Felicien Kabuga er i dag 84 år.

I sidste måned afgjorde en dommer ved Den Internationale Straffedomstol i Haag, at Kabuga skal retsforfølges ved domstolen Mict.

Mict har overtaget opgaven, efter at Det Internationale Tribunal for Rwanda blev nedlagt i 2015.

Mict er baseret i Haag, men har også en domstol i Arusha i Tanzania.

Felicien Kabuga har tidligere været en af Afrikas rigeste mænd. I 1997 tiltalte Det Internationale Tribunal for Rwanda ham for folkedrab - blandt seks andre tiltalepunkter.

Han er ligeledes anklaget for at have etableret den frygtede Interahamwe-milits. Militsen stod under folkedrabet bag hovedparten af massakrerne på den etniske gruppe tutsierne i Rwanda.

Folkedrabet blev udført af ekstremistiske hutuer - en anden etnisk gruppe - og i løbet af 100 dage med etnisk vold blev hundredtusindvis af tutsier, men også adskillige moderate hutuer dræbt.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

Annonce