cookie-og-privatlivspolitik
Demonstranter marcherer i Denver, Colorado, for at protestere mod politibrutalitet. (Arkivfoto).
Demonstranter marcherer i Denver, Colorado, for at protestere mod politibrutalitet. (Arkivfoto).
Foto: Jason Connolly/Ritzau Scanpix

Udland

Domstol i Denver fratager politi magtmidler under uro

En distriktsdomstol har givet politiet ordre til at indstille brug af tåregas, plastikkugler og chokgranater.
06. juni 2020 kl. 11:30 Af Ritzau

Annonce

En distriktsdomstol har givet politiet i Denver ordre til at indstille brugen af tåregas, plastikkugler og andre ikke-dræbende magtmetoder som chokgranater, der både afgiver støj og skarpt lys.

Den midlertidige ordre er en reaktion på et lokalt sagsanlæg, hvor demonstranter har anmeldt politiet for overdreven magtanvendelse.

Anmeldelsen er sket i forbindelse med politiets indsats mod demonstrationer og protestaktioner efter en ubevæbnet sort mand, George Floyd, døde under en anholdelse i Minneapolis i sidste måned.

Domstolen har i forbindelse med ordren henvist til, at demonstranter og journalister er blevet såret af politiet.

- Fredelige demonstranters legitime og troværdige frygt for politiets gengældelse får dem til at holde igen med deres politiske ytringer, hedder det.

En obduktion har vist, at en politimand stoppede tilførslen af blod til Floyds nakke med sit knæ under anholdelsen af den 46-årige sorte mand.

En video, som har udløst voldsomme protester og uroligheder i mange amerikanske storbyer, viser, at en politimand i næsten ni minutter pressede sit knæ mod Floyds nakke.

I Denver har et stort antal demonstranter dagligt været samlet omkring delstaten Colorados lovgivende forsamling i byen i den seneste uge for at protestere mod Floyds død.

Protesterne har overvejende været fredelige, men en gruppe blandt demonstranterne knuste 29. maj ruder i delstatens højesteretsbygning og i et nærliggende museum. Flere butikker blev også plyndret.

I sagsanlægget hedder det, at ganske få demonstranter begik dette hærværk. Men at politiet i Denver og politifolk andre steder fra efterfølgende slog ind på en brutalt taktik mod alle demonstranter uden klare advarsler og uden at beordre demonstrationerne stoppet.

Mindst en kvinde har fået en alvorlig øjenskade, efter at hun blev ramt af en plastikkugle.

Et større antal videooptagelser fra demonstranter dokumenterer politiets brug af tåregas, projektiler og andre midler, ligesom det fremgår, at journalister var særlige mål under politiets indsats.

I sin afgørelse siger distriktsdommer R. Brooke Jackson, at Denvers politi "havde forsømt dets forpligtelser".
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

AF: JOHN WENNERWALD

Skinner frem for bus 28. juni 2020 kl. 23.26

Annonce