cookie-og-privatlivspolitik
Reformen af EU's landbrugspolitik skaber også en krisefond på 450 millioner euro ? cirka 3,35 milliarder kroner ? som kan bruges, når priser eller markeder er ustabile. (Arkiv).
Reformen af EU's landbrugspolitik skaber også en krisefond på 450 millioner euro ? cirka 3,35 milliarder kroner ? som kan bruges, når priser eller markeder er ustabile. (Arkiv).
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Udland

EU-Parlamentet nikker ja til stor og omstridt landbrugsreform

Reform af EU's landbrugspolitik har mødt kritik fra miljøforkæmpere, men er tirsdag godkendt i EU-Parlamentet.
23. november 2021 kl. 17:53 Af Ritzau

Et flertal i EU-Parlamentet har tirsdag givet grønt lys til en stor reform af EU's fælles landbrugspolitik, som har været på bordet siden 2018.

Det betyder, at der er enighed om, hvordan rundt regnet 2900 milliarder kroner i grove træk skal fordeles over en periode fra 2021 til 2027. Beløbet svarer til cirka en tredjedel af EU's samlede budget.

EU's medlemslande nikkede ja til aftalen i juni. Reformen af EU's landbrugspolitik er den største siden 1990'erne.

Aftalen indebærer, at EU-landene skal sikre, at mindst 35 procent af budgettet går til udvikling af landdistrikterne. Mindst 25 procent af de direkte betalinger skal gå til miljø- og klimatiltag.

Reformaftalen har mødt massiv kritik fra miljø- og klimaorganisationer, ligesom en række EU-parlamentarikere også været skeptiske over for reformen.

Annonce

De mener, at den ikke stemmer er i overens med EU's mål for at bekæmpe klimaforandringer, og at mange af de planlagte tiltag for at få landmænd til at gå mere miljøvenlige veje er for svage eller baserer sig for meget på frivillighed.

Enhedslistens medlem af EU-parlamentet, Nikolaj Villumsen, stemte imod aftalen og ville i stedet sende forhandlerne tilbage til tegnebrættet. Et forslag om genforhandling blev dog nedstemt.

- Vi har kun ti år til at levere de helt nødvendige CO2-reduktioner for at nå i mål med Parisaftalen. Alligevel vil EU nu lade landbruget gå fri frem til 2027, selv om landbruget står for hele ti procent af EU's udledninger.

- Vi har altså ikke råd til halve løsninger og status quo i grøn forklædning. Det er desværre bare, hvad landbrugsreformen reelt er, siger han i en skriftlig kommentar.

Aftalen skaber også en krisefond på 450 millioner euro - cirka 3,35 milliarder kroner - som kan bruges, når priser eller markeder er ustabile.

Annonce

De nye regler vil efter planen træde i kraft fra 2023.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE