cookie-og-privatlivspolitik
Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, fastholdt på vej ind til EU-topmøde, at den polske forfatning i visse tilfælde har forrang over EU-lov.
Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, fastholdt på vej ind til EU-topmøde, at den polske forfatning i visse tilfælde har forrang over EU-lov.
Foto: Olivier Hoslet/Ritzau Scanpix

Udland

EU-Parlamentet vil have stoppet pengestrøm fra EU til Polen

EU's skatteydere bør ikke give penge til regeringer, der undergraver europæiske værdier, mener EU-Parlamentet.
21. oktober 2021 kl. 17:47 Af Ritzau

EU-Kommissionen bør standse udbetalingen af EU-midler til Polen. Sådan lyder den klare opfordring fra et stort flertal i EU-Parlamentet.

Opfordringen kommer i kølvandet på en afgørelse fra den øverste domstol i Polen, forfatningsdomstolen. Ifølge domstolen har EU-lov ikke altid forrang over national lov. I modstrid med EU's traktater.

- Parlamentet kræver, at der ikke gives penge fra EU's skatteydere til regeringer, der åbenlyst, målrettet og systematisk undergraver de europæiske værdier, hedder det i en pressemeddelelse.

Parlamentet opfordrer EU-Kommissionen, som er traktaternes vogter, og medlemslandene til at handle på flere punkter.

Opfordringen kommer, samtidig med at EU's stats- og regeringschefer er til topmøde i Bruxelles. Her er netop Polens ageren på dagsordenen.

Annonce

Ifølge parlamentet bør medlemslandene lade være med at godkende den polske plan for genopretning efter covid-19. Det vil hindre udbetaling af store summer fra EU's genopretningsfond.

Derudover bør EU "afbryde eller suspendere betalinger i betragtning af risikoen for alvorlige mangler i kontrolsystemerne", mener parlamentarikerne.

Parlamentarikerne understreger i erklæringen, at de ikke ønsker at straffe det polske folk. Det handler om at genoprette retsstaten i Polen.

Derfor bør kommissionen også finde måder, som gør det muligt at få støtte direkte ud til de rette modtagere.

Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, var tirsdag i EU-Parlamentet, hvor han debatterede afgørelsen fra den polske domstol. Her fastholdt han, at den polske forfatning i visse tilfælde har forrang over EU-lov.

Annonce

Samme budskab havde han, da han torsdag troppede op til EU-topmødet i Bruxelles.

I erklæringen fra EU-Parlamentet torsdag beskylder de den polske premierminister for "misbrug af retsvæsenet som et redskab til at fremme sin politiske dagsorden".

Det var premierministerens regeringsparti, Lov og Retfærdighed (PiS), som bad forfatningsdomstolen om at vurdere, om EU-lov eller den polske forfatning står øverst.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

AF: CHRIS MCKAY

Aftenskole ånder lettet op.… 15. november 2021 kl. 15.06

AF: MICHAEL SKOVBON

Er der en voksen til stede??? 15. november 2021 kl. 13.37

Annonce

ANNONCE