cookie-og-privatlivspolitik
Den overgangsordning, som briterne har bedt om efter deres exit næste år, og som EU har tilbudt dem, er ikke hjemme endnu. Sådan lyder advarslen fra EU's chefforhandler, Michel Barnier, fredag på et pressemøde i Bruxelles.
Den overgangsordning, som briterne har bedt om efter deres exit næste år, og som EU har tilbudt dem, er ikke hjemme endnu. Sådan lyder advarslen fra EU's chefforhandler, Michel Barnier, fredag på et pressemøde i Bruxelles.
Foto: Scanpix/Emmanuel Dunand

Udland

EU advarer briterne: Overgangsordning er ikke i hus endnu

Hvis uenighederne fortsætter, er overgangsordningen ikke nogen given ting, siger EU's chefforhandler.
09. februar 2018 kl. 13:57

Annonce

Den overgangsordning, som briterne har bedt om efter deres exit næste år, og som EU har tilbudt dem, er ikke hjemme endnu.

Sådan lyder advarslen fra EU's chefforhandler, Michel Barnier, efter en ny runde i forhandlingerne om den britiske exit fra EU.

Barnier siger, at der stadig er store uenigheder om flere elementer i den overgangsordning, som EU og Storbritannien forhandler om.

- Hvis disse uenigheder fortsætter, er overgangsordningen ikke nogen given ting, siger chefforhandleren fredag på en pressekonference i Bruxelles.

- Tiden er kort. Meget kort. Og der er ikke et minut at tabe, hvis det skal lykkes, siger han.

Storbritannien har fået tilbudt en overgangsordning på knap to år efter deres planlagte exit 29. marts næste år.

I overgangen vil briterne i givet fald stadig være med i det indre marked og toldunionen.

De skal følge alle EU's love, betale til EU's budget og rette sig efter EU-Domstolens afgørelser uden at have nogen indflydelse i EU.

Men det, der splitter, er ikke mindst EU's krav om livslange rettigheder for de EU-borgere, der flytter til Storbritannien under overgangsordningen.

Det er også det britiske krav om ret til at protestere mod nye EU-love, der måtte blive vedtaget under overgangen.

- Hvis Storbritannien ønsker at nyde fordel af det indre marked og toldunionen, skal de overholde alle regler og pligter til slutningen på overgangen, siger Michel Barnier.

- Det er kun logisk, siger han.

Samtidig siger Michel Barnier, at han ikke forstår uroen i Storbritannien over, at EU vil have mulighed for at straffe briterne, hvis de overtræder reglerne i overgangsperioden.

Det er standard i internationale aftaler at have effektive mekanismer for at sikre sig, at de bliver overholdt, lyder det fra EU's chefforhandler.

EU vil i givet fald have mulighed for at suspendere visse britiske fordele ved det indre marked, hvis det tager for lang tid at bringe sagen for EU-Domstolen.

Samtidig siger Michel Barnier, at Storbritannien stadig ikke har sagt, hvordan de forestiller sig deres fremtidige forhold til EU.

- Tiden er kommet til at træffe beslutninger. Jo før, jo bedre, siger chefforhandleren.

Målet er, at EU og Storbritannien skal nå til enighed om en overgangsordning i løbet af næste måned.

Overgangsordningen skal i givet fald vare fra den planlagte britiske exit fra EU 29. marts næste år og frem til udgangen af 2020.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HELENE WIINGAARD

Sikke et spild... 21. februar 2019 kl. 13.50

AF: MARTIN WOUTERS

ældre maden 19. februar 2019 kl. 08.16

AF: JOHN WENNERWALD

Månedsløn; 4,4 mio. kr. 17. februar 2019 kl. 21.32

AF: MARTIN WOUTERS

endnu engang efterspørgsel… 14. februar 2019 kl. 14.38

AF: MARTIN WOUTERS

kommune har arbejdet 1 år… 13. februar 2019 kl. 15.26

AF: JOHN WENNERWALD

Landbruget svigter den… 10. februar 2019 kl. 21.35

Annonce