cookie-og-privatlivspolitik

Udland

EU-chef insisterer: Selskaber skal levere vacciner som lovet

Europa har hjulpet selskaber med at udvikle coronavacciner. Nu må de overholde deres forpligtelser, lyder det.
26. januar 2021 kl. 12:06 Af Ritzau

Annonce

De selskaber, der producerer og leverer coronavacciner til EU, kommer til at "skulle levere" og "overholde deres forpligtelser".

Det insisterer formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, tirsdag i forbindelse den digitale udgave af det årlige Davos-møde i Verdens Økonomiske Forum (WEF). Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Meldingen kommer, efter at selskaberne Pfizer/BioNTech og AstraZeneca har meddelt, at de ikke kommer til at levere de mængder vacciner til EU, som det fra starten har været aftalt.

- Europa har investeret milliarder i at hjælpe med at udvikle verdens første coronavacciner.

- Og nu må selskaberne levere. De må overholde deres forpligtelser, siger Ursula von der Leyen ifølge AFP.

Annonce

Forleden skrev Financial Times med henvisning til en undersøgelse fra analysefirmaet Airfinity, at EU har investeret en del færre penge i udviklingen af vacciner end Storbritannien og USA.

Ifølge undersøgelsen har Storbritannien og USA hver især på forhånd brugt cirka syv gange så meget målt på antallet af indbyggere, som EU har.

Pengene er gået til at hjælpe selskaberne med vaccineudvikling, indkøb og produktion, skriver Financial Times.

Ved siden af utilfredsheden med de forsinkede leveringer af coronavacciner så er EU også bekymret for, om selskaberne vil sælge deres vacciner til lande udenfor EU, hvor de måske kan sælge vaccinerne til højere priser.

Som et værn imod det har EU foreslået en ordning, hvor selskaberne skal oplyse myndighederne om en hvilken som helst eksport, de foretager sig udenfor EU.

Annonce

Tirsdag har Ursula von der Leyen talt om det forslag og sagt, at ordningen skal være med til at sikre, at selskaberne lever op til deres kontraktlige forpligtelser med EU.

Tysklands sundhedsminister, Jens Spahn, har til tyske ZDF tirsdag sagt, at han støtter op om forslaget fra EU. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Jeg kan forstå, at der er produktionsproblemer. Men så må det påvirke alle på samme måde.

- Det her handler ikke om Europa først, men om Europas rimelige andel, siger han til ZDF ifølge Reuters og tilføjer, at det derfor giver mening at have grænser på eksporten af vacciner.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HENNING BECH JOHANSEN

Axeltorv i Nakskov 01. marts 2021 kl. 11.48

AF: JOHN WENNERWALD

Facebook skal bidrage 28. februar 2021 kl. 21.20

AF: JOHN WENNERWALD

Vinterferie med familien 22. februar 2021 kl. 09.44

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Billetten til vores verden 21. februar 2021 kl. 12.54

AF: PER HØYEM

Granfeltsgård 18. februar 2021 kl. 14.31

AF: PAW HALLANDSON

Skanlux sommehusene på Marielyst 15. februar 2021 kl. 20.24

Annonce

ANNONCE