cookie-og-privatlivspolitik
- Der er mange interesser, og der er mange bekymringer. De er alle legitime. Men jeg er overbevist om, at det er muligt at gøre fremskridt i de næste timer eller dage, siger EU-præsident Charles Michel.
- Der er mange interesser, og der er mange bekymringer. De er alle legitime. Men jeg er overbevist om, at det er muligt at gøre fremskridt i de næste timer eller dage, siger EU-præsident Charles Michel.
Foto: Yves Herman/Reuters

Udland

EU-præsident skruer forventning til aftale om EU-budget ned

Flere stats- og regeringschefer finder det vanskeligt at se en aftale om budgetrammen for 2021-27 på topmødet.
20. februar 2020 kl. 13:12 Af Ritzau

Annonce

EU-præsident Charles Michel nedjusterer tilsyneladende forventningen til, om der kan indgås en aftale om EU's budget på et forestående topmøde.

Det er velkendt, at EU-landene står temmelig langt fra hinanden, inden mødet indledes klokken 15 i Bruxelles.

I sin mødeinvitation til EU-landenes stats- og regeringschefer skrev Michel, at han følte sig "overbevist om", at man med beslutsomhed kunne "lande en aftale".

Torsdag eftermiddag lyder det fra belgieren, at det er muligt at "gøre fremskridt":

- Der er mange interesser, og der er mange bekymringer. De er alle legitime. Men jeg er overbevist om, at det er muligt at gøre fremskridt i de næste timer eller dage.

Han tilføjer, at "alt er på bordet", så der er ingen undskyldning for ikke at gøre fremskridt.

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde tidligere i denne uge, at hun betragter topmødet som et "midtvejsmøde".

Hun forventer med andre ord ingen aftale om den syvårige budgetramme, der løber fra 1. januar næste år.

Finlands statsminister, Sanna Marin, der står i spidsen for en socialdemokratisk regering, vurderer, at det bliver svært.

- Medlemslandene står fortsat ret langt fra hinanden. Jeg regner med, at forhandlingerne bliver svære. Men det er svært at sige noget om udfaldet, eftersom vi endnu ikke har indledt forhandlingerne, siger Marin.

Danmark har sammen med Østrig, Holland og Sverige stået fast på, at budgettet ikke må overstige 1,00 procent af bruttonationalproduktet i EU. Samtidig vil de beholde en rabat i den kommende budgetperiode.

Det seneste kompromisforslag fra Charles Michel er 1,074 procent. Mere end 500 milliarder kroner adskiller de to positioner.

- Det bliver svært at nå en aftale i dag. Det virker urealistisk, når vi tager den holdning, som nogle af nettobidragyderne har, i betragtning, siger Litauens premierminister, Gitanas Nauseda, før mødet.

Frederiksen havde planlagt et møde med pressen klokken 14. Men det blev udskudt en time, da hun skulle have et formøde med sin sparebande - Holland, Sverige og Østrig.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Efterslæbet bliver stort 05. april 2020 kl. 21.11

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

En folkelig sammenslutning 05. april 2020 kl. 19.36

AF: CARSTEN ANDERSEN

Nakskov kan ikke få hænderne ned 03. april 2020 kl. 16.44

AF: BIRGITT BJERRE

Cykelstier langs Sundruten… 01. april 2020 kl. 09.50

AF: BJARKE ROSENKILDE

Hjernevask, medierne,… 31. marts 2020 kl. 23.30

AF: JOHN WENNERWALD

Solidaritet når regningen kommer 29. marts 2020 kl. 20.35

Annonce