cookie-og-privatlivspolitik

Udland

EU vil samle 1.000.000.000.000 euro til grøn omstilling

Penge skal dække omkostninger for EU-regioner, der er afhængige af kulkraft og andre CO2-tunge energiformer.
14. januar 2020 kl. 19:50 Af Ritzau

Annonce

1.000.000.000.000.

Det er ikke dagens optælling i Onkel Joakims pengetank, men derimod den bunke euro, som EU-Kommissionen har planer om at mobilisere over de næste ti år for at sikre en fair grøn omstilling i Europa.

Tirsdag har to næstformand i EU-Kommissionen fremlagt en skitse over, hvordan det skal ske, så EU kan blive klimaneutralt i 2050, som er det overordnede mål. Godt halvdelen af beløbet skal komme fra EU's kasser.

- Det er et løfte om solidaritet og retfærdighed til dem, som står over for de største udfordringer med at følge os på denne rejse, siger EU-kommissær og næstformand Frans Timmermans, som har ansvar for klima.

De mange penge skal gå til regioner, særligt Østeuropa, der i vid udstrækning er afhængige af kulkraft og andre fossile brændsler. De skal sikre, at disse områder kan omstille sig til klimaneutralitet.

Timmermans' tale i EU-Parlamentet i Strasbourg bliver mødt af en blanding af tilfredse og utilfredse stemmer i den efterfølgende debat. De sidstnævnte er ikke mindst bekymrede over, hvor pengene skal komme fra.

Og socialdemokraterne mener, at beløbet er for småt.

- Vi anerkender det arbejde, som EU-Kommissionen har gjort. Men en billion euro over ti år er bestemt ikke nok. Og EU-Kommissionen ved det, siger formanden for den socialdemokratiske gruppe, Iratxe García.

Hun kræver, at der findes flere penge. Det skal blandt andet ske via flere egenressourcer, altså penge direkte til EU - og ikke via medlemslandenes bidrag til budgettet. En vej hertil skal ifølge García være en digital skat.

Mens godt halvdelen af pengene kommer fra EU-kasser, skal resten komme fra private investorer og medlemslandene.

Den Europæiske Investeringsbank, som i november besluttede at stoppe finansieringen af fossile projekter fra 2021, er en afgørende aktør i processen.

Tirsdag fremlagde EU-Kommissionen sin Investeringsplan for et Bæredygtigt Europa, som årligt skal bidrage med 7,5 milliarder euro, svarende til 56 milliarder danske kroner.

Den plan er et oplæg til de igangværende forhandlinger om det næste flerårige EU-budget, og den kræver EU-landenes - og EU-Parlamentets - accept.

EU-landene står fortsat langt fra hinanden i de forhandlinger. En håndfuld lande, herunder Danmark, står fast på et sparebudget på maksimalt en procent af bruttonationalindkomsten, bni.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

er dette rigtigt at man vil… 18. september 2020 kl. 17.07

AF: MARTIN WOUTERS

lindholm ghetto 18. september 2020 kl. 17.00

AF: MARTIN WOUTERS

storstrøms bro 17. september 2020 kl. 13.57

AF: HENNING ABILDGAARD

Hastværk med… 15. september 2020 kl. 21.07

AF: JOHN WENNERWALD

Det skal være nemt at være syg 13. september 2020 kl. 22.19

AF: KNUD ÆRBO

Besparelser i ældreplejen 12. september 2020 kl. 10.18

Annonce