cookie-og-privatlivspolitik
Ecuadors præsident, Lenin Moreno (th), indledte søndag samtaler med ledere for landets oprindelige befolkning  efter næsten to ugers voldsomme protester mod regeringens økonomiske politik. Mandag morgen dansk tid er parterne nået til enighed.
Ecuadors præsident, Lenin Moreno (th), indledte søndag samtaler med ledere for landets oprindelige befolkning efter næsten to ugers voldsomme protester mod regeringens økonomiske politik. Mandag morgen dansk tid er parterne nået til enighed.
Foto: Cristina Vega/Ritzau Scanpix

Udland

Ecuadors regering accepterer krav fra protestbevægelser

Protestbevægelser indstiller demonstrationer. Regeringen dropper dekret om at droppe tilskud til brændstof.
14. oktober 2019 kl. 03:50 Af Ritzau

Annonce

Ecuadors regering indledte søndag samtaler med lederne af de protestbevægelser, som i næsten to uger har demonstreret i gaderne på grund af regeringens økonomiske politik.

Tidligt mandag morgen dansk tid er der sket et gennembrud.

Protestbevægelserne er blevet enige om at indstille demonstrationer over hele landet, efter at regeringen har bøjet sig for et krav om at trække et dekret om at fjerne tilskud til brændstof tilbage.

Det oplyser en repræsentant for FN i Ecuador.

FN har mæglet i konflikten. Den begyndte i starten af oktober, da præsident Lenin Moreno fjernede et tilskud til brændstof.

Det betød, at priserne på bestemte typer brændstof med ét er mere end fordoblet. Ordningen har været gældende i landet i omkring 40 år.

Demonstrationerne handlede imidlertid også om regeringens generelle økonomiske reformer og sparepakker, som er led i en låneaftale på 4,2 milliarder dollar mellem Ecuador og Den Internationale Valutafond (IMF).

De 12 dages til tider voldsomme demonstrationer har kostet seks mennesker livet, mens næsten 2100 personer er kommet til skade.

Præsident Moreno har indført udgangsforbud i et forsøg på at stoppe urolighederne, der ifølge flere medier er de værste i over ti år i landet.

Søndag kom det i hovedstaden Quito til nye sammenstød mellem politistyrker og maskerede demonstranter, som trodsede udgangsforbuddet.

Dele af Quito, der har tre millioner indbyggere, minder om en krigszone. Pansrede militærkøretøjer patruljerer gaderne, og lyden af eksplosioner og skud kan høres.

Lørdag angreb demonstranter en tv-stations lokaler og avis. De satte også ild til en offentlig bygning.

Protesterne har været ledet af gruppen Conaie, der er en paraplyorganisation for forskellige oprindelige folk i Ecuador.

Lørdag foretog gruppens ledere en U-vending, da de meddelte, at de var villige til at møde præsident Moreno i et forsøg på at forhandle sig frem til en løsning på konflikten.

Dagen forinden havde Conaie afvist at deltage i forhandlinger, men skiftede mening efter at have forhørt sig hos sine medlemmer.

Urbefolkningen i Ecuador udgør en fjerdedel af befolkningen på 17,3 millioner. Tusindvis, som til daglig bor i Andesbjergene og i Amazonas, er rejst til hovedstaden for at deltage i protesterne.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God og sikker sommerferie! 12. juli 2020 kl. 22.42

AF: KENNETH WINTHER

Katastrofe kurs 12. juli 2020 kl. 22.03

AF: TOM AHLQVIST

Det Falsterske Diges holdbarhed 12. juli 2020 kl. 20.57

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

Annonce